23948sdkhjf

Region Gävleborg vill bolagisera de offentliga hälsocentralerna i länet

Det politiska styret i Region Gävleborg föreslår att bolagisera sina offentligt drivna hälsocentraler.

– Vi vill genom bolagiseringen stärka primärvården i hela länet och skapa bättre förutsättningar för våra invånare att få den vård de behöver. Genom att flytta besluten närmare verksamheten och medarbetarna ser vi stora möjligheter till förbättringar både vad gäller tillgänglighet och kvalitet, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Jennie Forsblom (KD), Region Gävleborg, i ett pressmeddelande.

Syftet är att skapa en "trygg och säker vård", enligt det politiska styret i regionen som består av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet Gävleborg. 

Den politiska majoriteten ser flera fördelar med förslaget. Bland annat menar styret att en bolagisering kan förbättra tillgängligheten till hälsocentralerna, skapa goda förutsättningar för medarbetare att påverka sin arbetsplats och kan leda till bättre ekonomiska förutsättningar.

Förslaget ska diskuteras på regionstyrelsens sammanträde i början av november. Ett slutgiltigt beslut fattas sedan i regionfullmäktige. Om förslaget blir verklighet är planen att bolagiseringen ska genomföras 2026.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109