23948sdkhjf

Flera incidenter med operationsrobot

Vid Sundsvalls sjukhus och Karolinska universitetssjukhuset har man haft problem med en viss modell av operationsrobot. I Sundsvall har problemen lett till att man pausat robotoperationerna.

Problemen gäller en typ av operationsrobot som möjliggör avancerad titthålskirurgi. Problemen har lett till en rad incidenter, rapporterar Läkartidningen. I Region Västernorrland, vid Sundsvalls sjukhus, stängde roboten av sig mitt under en operation och vid ett annat tillfälle slutade en knapp på en av robotens armar att fungera. Vid båda tillfällena var man tvungen att avbryta operationerna med roboten.

Även vid Karolinska har man haft incidenter men inte lika allvarliga som i Sundsvall, säger Markus Aly, överläkare och tillförodnad sektionschef på urologen, till Läkartidningen. Bland annat ska instrument låst sig och vid ett annat tillfälle ska en arm låst sig.

– Vid ett tillfälle har vi varit tvungna att starta om systemet innan vi kunde börja operera, vilket gjorde att patienten var sövd under längre tid. För patienternas del har det inneburit att operationstiden har blivit något längre men ingen patient har kommit till skada, säger Markus Aly, till tidningen.

Karolinska har, enligt honom, en pågående dialog med tillverkarna som redan genomfört en del uppdateringar som lett till förbättringar.

I Region Västernorrland valde man tidigare i oktober att pausa robotoperationerna. Sjukhuset inväntar nu en patientsäkerhetsanalys.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.102