23948sdkhjf

Närhet till personal lockar äldre att flytta till särskilt boende

Ensamhet, otrygghet och avsaknaden av tillgänglig vårdpersonal är några av de vanligaste orsakerna till att äldre människor vill lämna sina hem och flytta till ett särskilt boende, visare en ny avhandling vid Örebro universitet.

Äldre som är sjuka, men inte har demensdiagnos, förväntas i stor utsträckning bo kvar och ta emot vård och omsorg i hemmet. Men många lider av funktionsnedsättningar – fysiska kognitiva eller känslomässiga – vilket gör vardagen svår att hantera.

– Det stöd de får från hemtjänst och anhöriga räcker ofta inte till för att möta deras upplevda behov. De äldre upplever att andra har tagit över deras liv, deras hem och vardagsrutin och att de befinner sig i en beroendeställning, vilket leder till en ohållbar hemsituation och behovet av att vilja flytta uppstår, säger Lisa Spang, legitimerad arbetsterapeut och doktorand på institutionen för hälsovetenskaper vid Örebro universitet, i ett pressmeddelande.

I arbetet med sin avhandling har hon genom intervjuer med äldre och deras anhöriga analyserat 160 beviljade beslut om flytt till äldreboende. I många fall sågs ett särskilt boende som det enda alternativet, efter det är den enda boendeformen med tillgång till personal dygnet runt.

Variationerna i de äldres behov var stora.

– Vissa var relativt självständiga, men kände sig otrygga eller oroliga hemma, medan andra ansökte på grund av påverkan från anhöriga som inte längre orkade hantera den äldres behov, säger Lisa Spang.

Hon identifierade åtta återkommande faktorer som påverkar äldres beslut att ansöka om att flytta till ett särskilt boende: svårigheter att utföra vardagliga aktiviteter, beroendeställning i sitt dagliga liv, brist på social samhörighet, nedstämdhet, oro som påverkar vardagen, påverkan från anhöriga, avsaknad av närhet till vårdpersonal och livsförändrande händelser, som stroke eller tumör.

– Denna komplexitet visar att särskilt boende uppfattas som en lösning på många olika typer av problem, trots att det främst är tänkt för dem med omfattande vård- och omsorgsbehov.

Lisa Spang menar att det skulle behövas en översyn av boendeformerna, och att det kanske behövs en ny variant som erbjuder närhet till personal, som både kan göra schemalagda besök och vara tillgängliga vid akuta behov.

– Genom att förbättra både boendeformer och hemtjänstens arbetssätt kan samhället bättre möta de äldre personernas behov och därigenom minska trycket på särskilda boenden.

Avhandlingen Perspectives on the daily life of older adults applying for a nursing home finns att läsa här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.431