23948sdkhjf

Så mycket tjänar facktopparna

De förhandlar om sina medlemmars löner inom vård- och medicinområdet – men vad tjänar de själva?

Tidningen Arbetsvärlden, som ges ut av TCO, har frågat samtliga fackförbund vad deras ordförande får i månadslön eller arvode. På den listan intar Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale en sjätteplats med 125 000 kronor, medan Vårdförbundets Sineva Ribeiro är tolva med en månadslön på 110 540.

Bland övriga fackliga ledare inom vård- och medicinområdet märks Kristina Taylor, Sveriges Psykologförbund, med en lön på närmare 104 000 kronor, Kommunals ordförande Malin Ragnegård med drygt 93 000 kronor och Ida Kåhlin, Arbetsterapeuterna, med 76 000 kronor för en deltidstjänst på 80 procent.

Naturvetarnas ordförande Patriq Fagerstedt på för sin halvtidstjänst närmare 41 000 kronor, medan Agnieszka Madej, Sveriges Farmaceuter – också hon för en halvtidstjänst – får nöja sig med drygt 12 000 kronor. Ett antal fackförbund har valt att inte svara på enkäten.

Tidningen har även undersökt facktopparnas taxerade inkomst för 2023, vilket innebär att även inkomster från andra jobb, styrelseuppdrag och olika förmåner och ersättningar ingår.

På den listan placerar sig Sineva Ribeiro på en andraplats med 188 000 kronor i månaden. Skillnaden jämfört med den uppgivna lönen består, enligt Arbetsvärlden, av ett antal styrelseuppdrag samt förmåner i form av bland annat en tjänstebostad i Stockholm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062