23948sdkhjf

Kognitivt stöd och nya certifieringar på Fokus Hjälpmedel

När Fokus Hjälpmedel intog Örebro i veckan fick besökare möjlighet att se de senaste nyheterna och innovationerna inom hjälpmedelssektorn på nära håll.

Rullstolar i alla former, storlekar och med diverse funktioner fyllde mässgolvet. Möjligheterna att testa var många. Mitt bland hjul och förflyttninghjälpmedlen fanns också en hel del kognitiva hjälpmedel att utforska.

Abilia var en av utställarna på plats, som också höll i en workshop vid sin monter. De passade på att dela aktuell forskning inom området och fortbilda om hur hjälpmedel för kognitivt stöd kan göra stor skillnad.

Bland annat hänvisade de till Socialstyrelsens senaste riktlinjer för personer med autism och adhd.

– Det är ju det här med att tidiga insatser, det handlar om att kunna hjälpa personen direkt och inte behöva vänta på att det ställs en diagnos. Kognitiva stöd som en tidig insats kan vara en sådan sak, säger Abilias representant under workshopen

Br Ström var också på plats och visade upp sin digitala skärm Wellbee, som även det är ett planeringshjälpmedel som ger översikt över aktiviteter med hjälp av bilder och animeringar. Bland annat har skärmen en integrerad funktion som kan ge användaren förslag på klädsel beroende på temperatur.

En av utställarna som hade med sig innovativ teknik var Goes Art. Många besökare passade på att testa VR-terapin Cureo som bolaget lanserade förra året. Verktyget erbjuder spel och övningar som kan användas vid rehabilitering av patienter med kognitiva och motoriska symtom.

Vid en annan monter stod Arjo, som passade på att skylta med sina demensackrediterade produkter. I sortimentet har Arjo flera hjälpmedel som granskats och certifierats av organisationen DSDC (Dementia Services Development Centre). Ackrediteringen ska säkerställa att produkterna är lämpliga för personer med demenssjukdom.

– Vi är väldigt stolta över det här, säger Arjos medarbetare i montern och visar upp fler produkter som de arbetar för att få ackrediterade.

Se mer om eventet Artikeln är en del av vårt tema om Fokus Hjälpmedel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064