Hans uppfinning har gett 300 000 människor bättre hörsel
När Medtech Magazines systertidning Life Science Sweden nyligen rankade de viktigaste nutida svenska innovationerna inom medicinområdet hamnade den benförankrade hörapparaten på sjätte plats. Den hade inte varit möjlig utan de insatser som tidigare gjorts av Per-Ingvar Brånemark.
Han hade mer eller mindre av en slump, under ett experiment i kaniner för att utröna hur blodtillförseln påverkar läkning i benvävnad, upptäckt att titan accepteras av kroppen och växer ihop med omgivande ben.
Metoden – som han kallade osseointegration – fick snart en tillämpning i form av tandimplantat. Men den unge, nyexaminerade civilingenjören Bo Håkansson på Chalmers skulle ta det ett steg vidare.
Under sin tid som doktorand kom han, efter en förfrågan från Sahlgrenska, att utveckla den första prototypen av en benförankrad hörapparat.
Metoden går ut på att utnyttja skallbenets förmåga att leda vibrationer genom att ljudet tar en alternativ väg till innerörat, via ben istället för luft. Detta passar patienter som har någon form av mekanisk blockering av hörselgången och mellanörat.
För att skapa ett "ankare" för hörapparaten sattes en cirka fyra millimeter lång titanskruv i skallbenet bakom örat på patienten, och fick växa fast. Den första operationen av det slaget genomfördes 1977 av docent Anders Tjellström vid Sahlgrenskas öronklinik. Sju år senare presenterade Bo Håkansson sin avhandling i ämnet.
Men en lång process återstod innan metoden accepterades fullt ut, berättade Bo Håkansson i en intervju som publicerades på Chalmers hemsida i maj 2020:
– Inledningsvis var det många i forskarvärlden och inom industrin som tvivlade på tekniken och vi fick flera gånger rådet att satsa på något annat. Men vi visste att vi hade en bra idé och så småningom lyckades vi få acceptans för den. Ett viktigt steg på vägen var godkännandet från USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet. Totalt tog det 15 år innan sjukvården började ta in hörapparater som bygger på benledning i sitt ordinarie sortiment, berättade han.
Idag är BAHA (Bone Anchored Hearing Aid) en etablerad behandlingsmetod för patienter där problem i mellanörat hindrar normal hörsel. Närmare 300 000 människor över hela världen har fått behandlingen, och Göteborg har blivit något av ett centrum för hörselprodukter med flera framgångsrika företag inom området.