Allt fler läkemedel slut på apotek – patienter i kläm
Cirka hälften av de restnoterade läkemedlen går att byta ut, och läkare kan också pröva andra behandlingar för sina patienter. Men det hjälper inte alla.
Sveriges Radios Ekoredaktion rapporterar om Alireza Ghanbar Alipour, ordförande för Synskadades riksförbund i Göteborg, som inte längre kan få tag på de ögondroppar som han sedan barnsben ordinerats för sin medfödda gröna starr.
Han har prövat flera andra behandlingar, men de fungerar inte, och han är nu djupt orolig.
– Skulle det här fortsätta under en längre period så tappar jag den lilla synrest jag har, jag ser fortfarande ljus och mörker, säger han till Ekot.
Enligt Läkemedelsverkets statistik restanmäldes 590 läkemedel under det första halvåret i år, en ökning med 39 procent jämfört med motsvarande period 2021. Om olika förpackningar och styrkor räknas in stiger siffran till 660.
Merparten, 63 procent, av restanmälningarna hade tillverkningsrelaterade orsaker, medan 22 procent var marknadsrelaterade, 12 procent var distributionsrelaterade och 3 procent kunde kopplas till regulatoriska faktorer.
Enligt Läkemedelsverket är det inte bara i Sverige restnoteringarna ökar, utan även i de nordiska grannländerna och övriga Europa. Den ökade osäkerheten i omvärlden, stigande fraktpriser och inflationen anges som troliga orsaker.