23948sdkhjf

Björn Ursing: Marknaden kräver hållbar medicinteknik

Det vi ser är en begynnande trend och för företag som utvecklar medicinteknik är hållbarhet definitivt en faktor som kan ge konkurrensfördelar, skriver Björn Ursing i en krönika.

Nystartade företag inom medicinteknik kämpar för att få vardagen att gå ihop med investeringar, regulatoriska frågor och en osäker framtida marknadsbild. Branschens viktiga uppdrag är att främja hälsa och rädda liv. Samtidigt som det satsas mer än någonsin på branschen blir utmaningarna fler. Från att svårigheterna främst har varit vetenskapliga och finansiella tillkommer nu en ny utmaning – hållbarhet.

Kraven kommer inte bara från myndigheterna utan även från kunderna. I Spanien och Tyskland har hållbarhet fått en mer betydande roll i upphandlingar och andra stora marknader kommer att följa efter. Det vi ser är en begynnande trend och för företag som utvecklar medicinteknik är hållbarhet definitivt en faktor som kan ge konkurrensfördelar.

Medicinteknik har länge kunnat sikta in sig på att lösa medicinska frågor och applicera nya betalningsmodeller. En populär modell har varit att ta fram en dyr maskin som man säljer billigt för att sedan tjäna pengar på engångsartiklar. Här får man tänka om och kritiskt granska värdet av engångsartiklar och hur de är tillverkade. I många fall blir det regulatoriskt komplicerat med använda produkter flera gånger, men man kan se över om förnybara material kan användas. En annan faktor är kostnaden i både pengar och CO2 för att sterilisera. Två faktorer man får väga mot varandra.

Förutom att kunna återanvända produkter kan man behöva använda nya växtbaserade material. Ska vi får ner konsumtionen av fossila komponenter måste vi tänka på ursprunget och hur det tillverkas. Det är en stor utmaning att ersätta plasten som material inom medicinteknik, men en utmaning som vi behöver ta på allvar.

Inom förpackning av medicintekniska produkter finns det också mycket att göra. I detta innefattas inte bara tillverkningen av förpackningarna utan även hur logistiken är uppbyggd. Tillverkning på ett fåtal ställen i världen och långa transporter har inte bara visat sig känsligt för priset på drivmedel utan kan även bli föremål för handelshinder. Ur ett hållbarhetsperspektiv finns det mycket att vinna på en distribuerad tillverkning med lokala tillverkare. Additiv tillverkning, 3D-printing, kan spela en viktig roll här. Produkterna kan produceras närmare kunderna och få ner lagerhållningen.

Hållbarhet kommer att bli en självklar faktor i nya projekt. Det blir inte bara ytterligare ett krav från myndigheterna utan även ett krav från marknaden.

Artikeln är en del av vårt tema om Krönika.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063