23948sdkhjf

Digitalisering av in vivo-data ska underlätta för forskare

Problem med stora datamängder väckte en idé hos forskaren Sara Mangsbo och hennes kollegor på Vivologica, som utvecklade en mjukvaruplattform som underlättar för forskare att samla data och statistik från prekliniska forskningsstudier.

Sara Mangsbo, forskare inom immunonkologi och lektor vid Uppsala universitet, har varit med och utvecklat en mjukvaruplattform för hantering av in vivo-experiment. Den ska hjälpa forskare inom läkemedelsutveckling att digitalisera verksamheten i labbet.

Det var utifrån en idé och ett problem kring hanteringen av stora datamängder. För att se effekt och säkerhet av olika läkemedelskandidater i djurmodeller måste man dokumentera på ett korrekt sätt och samla statistik över tid. På Uppsala universitet använde vi oss av papper, penna och Excel-dokument. Alternativet är ofta att man utvecklar on premise-lösningar där man bygger stora databaser lokalt eller köper in äldre och dyra system som kräver installering och uppdatering på plats. Det blir väldigt svårmanövrerat och väldigt rigida system på sikt, säger hon och fortsätter: 

Vi ville ha en säker molnbaserad tjänst som skulle vara enkelt uppkopplad mot en dator eller en padda. Och på det här sättet, med den här plattformsapplikationen, är det enklare att se till att djurförsöken bedrivs på ett korrekt sätt, med en homogen hantering. Nu tillhandahåller vi alltså den här mjukvaran till bland annat akademin och industrin.

EU-direktiv kräver att medicinska forskare rapporterar detaljerade datainsamlingar för varje djur som används i in vivo-studier, likt journalföring på människor. Att föra in detta manuellt är tidskrävande.

Under pandemin har det blivit än viktigare med den här sortens lösning i form av plattformar. Forskare har kanske inte haft tillgång till djurhusen vilket gör det ännu viktigare att inget missförstås. När större studier läggs ut får inget bli fel.

Då kan det kommuniceras i ett system där det inte blir fel.

Forskare inom EU ska arbeta efter 3R-principen – att ersätta, minska och förfina experimenten. Och enligt Sara Mangsbo underlättar den här tjänsten det.

På det här sättet arbetar vi med korrekt statistik, – man gör på rätt sätt vilket innebär att det inte behöver upprepas och när vi lär oss av försöken gör vi dem på ett bättre sätt.

Fakta om eventet

Pharma Outsourcing – Find the right partner äger rum den 1 december på Stockholm Waterfront Congress Centre. Bland talarna finns bland andra Kjell Andersson, vd Cinclus Pharma, Sara Mangsbo, grundare Vivlogica, Anders Blanck, vd Lif och Gunilla Andrew-Nielsen, chef för kliniska prövningar på Läkemedelsverket. Life Science Sweden är arrangör. Mer information och anmälningsformulär finns här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093