Svenska universitet delaktiga i ny fiberteknik
Fibermanövreringen drivs med tryckluft och kan utföra en imponerande mängd rörelser. Även om de vävda fibrerna har en mängd användningsområden, föreslår forskarna inledningsvis att tekniken skulle kunna hjälpa patienter att återhämta andningsmönster efter operation eller andningssjukdomar som Covid-19.
Men plaggen kan vara användbara för en mängd olika muskelträningstillämpningar för rehabilitering.
Systemet består av tunna, flexibla fibrer med en vätskekärna som kan innehålla antingen luft eller en vätska, och som kan komprimeras eller släppas ut för att aktivera fibrerna och därigenom få dem att fungera som konstgjorda muskelfibrer. Fibrerna, vilka kan sys eller vävas till tyger, innehåller sensorer som kan detektera hur mycket fibrerna sträcker sig under rörelse.
Fibrerna består av fem lager: en vätskekanal, ett omgivande silikonskikt, en töjbar sensor för att övervaka sträckning under användning, ett flätat polymernät samt ett icke-töjbart filament för att förhindra översträckning.
I nästa steg vill forskarna miniatyrisera systemet som levererar tryckluft och de elektriska komponenterna i systemet, samtidigt som de ökar de tillverkade fibrernas potentiella längd.
-Alla måste andas. Andning är viktigt för att sjunga, men det kan också hjälpa när man återhämtar sig efter operation eller depression, säger Hiroshi Ishii, en av forskarna.
Källa: Massachusetts Institute of University