23948sdkhjf

Regioner satsar på teledermatoskopi

En ny utbildning lanseras när fler regioner börjar arbeta med teledermatoskopi i utredningen av misstänkta pigmentförändringar

I januari meddelade Regionala Cancercentrum i samverkan, en grupp inom RCC, att man lanserat en webbaserad utbildning om teledermatoskopi för personer som arbetar inom primärvården. Utbildningen togs fram inom ramarna för ett nationellt uppdrag som RCC fick från Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Teledermatoskopi är en smartphonebaserad teknik där personer inom primärvården kan fästa ett så kallat dermatoskop på mobilens kamera för att fotografera misstänkta hudförändringar – bilder som sedan skickas vidare till specialister för bedömning.

Utbildningen finns tillgänglig på RCC:s hemsida och består av fyra delar som alla tar ungefär 15 minuter. Den tar bland annat upp information om hudcancerformerna melanom, skivepitelcancer och basalcellscancer samt riskfaktorer för dem. I kursen beskrivs dessutom hur man ska hantera mötet med patienten, hur man använder ett dermatoskop och vad remissen ska innehålla.

I juni förra året hade 48 vårdcentraler i Region Stockholm infört teledermatoskopi i sin verksamhet, något som kortade ned väntetiderna till att operera bort elakartade hudförändringar med flera veckor, enligt Janusinfo.

I år ska samtliga vårdcentraler i Stockholm införa teledermatoskopi som arbetssätt. Det blev klart genom en upphandling som regionen tecknade med Göteborgsbaserade Gnosco under hösten.

Gnosco hade sedan tidigare vunnit en upphandling inom teledermatoskopi med Region Skåne hösten 2019. Företagets lösning Dermicus består dels av en mobil applikation och dels av en digital plattform för hantering av de bilder som tas och den information som samlas in.

– Vårdgivaren på vårdcentralen tar en översiktsbild samt en närbild på hudförändringen genom mobilappen. Sedan tas ytterligare bilder av den misstänkta förändringen med dermatoskopet påkopplat. Bilderna tillsammans med hudförändringens anamnes skickas sedan vidare till den digitala plattformen för bedömning av hudläkare. Allt som allt ska detta ta cirka två till tre minuter för vårdgivaren i primärvården att genomföra, berättar Daniel Eliasson, vd och medgrundare till Gnosco.

Informationen granskas av minst två olika hudläkare som sedan skickar ett slutligt svar tillbaka till primärvården, som på så vis kontinuerligt kan bygga på sin egen kunskap om hudförändringar. Enligt Janusinfo kunde användningen av teledermatoskopi på en rad Stockholmsbaserade vårdcentraler korta ned tiden från undersökning av en misstänkt pigmentförändring till operation med flera veckor.

En viktig del av Gnoscos lösning är att bilder och information kan överföras på ett säkert och effektivt sätt. Exempelvis sparas ingen information på telefonen utan den raderas direkt. Den finns dock lagrad på Dermicus digitala plattform och en viss del av informationen skickas vidare till vårdens journalsystem.

Förutom Region Skåne och Region Stockholm pågår arbetet nu i flera regioner med att få arbetet med teledermatoskopi på plats. Daniel Eliasson menar dock att det finns många olika tolkningar av vad teledermatoskopi innebär

– Teledermatoskopi som process kan läggas på olika nivåer och därmed variera i kvalitet, effektivitet, säkerhet och snabbhet. Det finns exempel där vårdgivare fortfarande mejlar bilder, använder systemkameror med minneskort, och till och med skriver ut bilder på papper och skickar dem med posten. Vill man nå maximal kvalitet och effektivitet samtidigt som det är patientsäkert behövs en dedikerad mobilapp och digital plattform.

– I dagsläget skulle jag säga att Skåne och Stockholm är två regioner i framkant som har tagit det hela vägen med en dedikerad digital plattform, integrationer till journalsystem och implementeringsstöd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096