23948sdkhjf

I konspirationernas värld hjälper det inte att bråka

– Ni menar väl inte att ni injicerar sådana gifter i flickan?

Det var en fråga som jag fick ställd till mig för ett par år sedan av en släkting till en vän, när jag berättade för honom att min dotter nyligen fått MPR-vaccinet som ingår i det svenska barnvaccinationsprogrammet. Personen ifråga var inte bara vaccinskeptiker, utan han trodde urskiljningslöst på alla konspirationsteorier han hört om av olika ”vakna” människor på Youtube – Planet X finns, månlandningen var fejkad, kungafamiljen dricker blod, vårt dricksvatten är förgiftat med en kemikalie som även användes av nazisterna, med mera.

Han var så dömande och oresonlig att jag blev irriterad och efter någon timme orkade jag inte tala med honom längre.

Problemet är att han inte är ensam om att tro på mer eller mindre obefogade konspirationer. Det märks nu i samtalet om covid-19-vaccinen. Om man läser i kommentarsfälten till artiklar om vaccinen finns det många som är oroliga för eventuella biverkningar nu när utvecklingen gått så ovanligt snabbt. Det är inte så svårt att förstå tycker jag. Men sedan dyker de upp – antivaxxarna – som är övertygade om att vaccinen tagits fram för att göra oss alla sjuka, förstöra vårt immunförsvar och så vidare.

Som tur var har olika studier visat att dessa antivaxxare trots allt inte är så många – men de hörs desto mer och blir allt fler. Via internet är det lätt att göra sin röst hörd, och då är det såklart även lättare att sprida sina åsikter till andra som inte litar på samhället, näringslivet eller forskare.

För det är det som det ofta handlar om hos antivaxxare och andra konspirationsteoretiker – en brist på tillit. I efterhand fick jag veta att personen i exemplet ovan blivit skeptisk till hela världen efter att hans så kallade vänner under uppväxten hade utnyttjat hans tillit gång på gång.

Det hjälper inte att göra som jag och bli irriterad. Det hjälper inte heller att göra som så många på nätet, där man ofta gör narr av konspirationsteoretikerna. Det gör bara sprickorna större och förstärker ”vi och dem”-känslan. Man måste vara respektfull, lyssna och diskutera. Då kanske man kan få någon att börja lita på världen igen.

Det här är min sista upplaga som chefredaktör för MedTech Magazine, för jag ska gå vidare till nya utmaningar så då väljer jag att framföra ett budskap som ligger mig varmt om hjärtat:

Du vet aldrig vad någon annan går igenom, så var snäll

Artikeln är en del av vårt tema om Opinion.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062