23948sdkhjf

”Munskydd löser inte alla problem”

Kungliga Vetenskapsakademiens ständige sekreterare Göran K. Hansson tycker att munskydd är en bra kompletterande åtgärd för att hindra smittspridning.

Vetenskapsakademien har en egen expertgrupp om covid-19 som gav ut en delrapport förra veckan om munskydd och luftburen smittspridning. Expertgruppen har kommit fram till att det finns belägg för att covid-19 sprids i dåligt ventilerade inomhusmiljöer och att munskydd samt god ventilation minskar risken att smittas.

Akademiens ständige sekreterare, Göran K Hansson vill inte kommentera Sveriges strategi innan pandemin är över. Han är tydlig med att expertgruppens slutsatser inte är Vetenskapsakademiens officiella hållning men att han samtidigt tycker att rapporten är välgjord.

– Det handlar om välgrundade slutsatser som baserar sig på gedigen kunskap. Överlag är den tillgängliga evidensen inte stark utan man får samla upp de rapporter och studier som finns. När det till exempel kommer till hur många meters avstånd man ska hålla så finns det inga gedigna studier om det. Samma sak gäller studier om munskydd, säger Göran K Hansson till MedTech Magazine.

Expertgruppen rekommenderar användning av munskydd inomhus men även i kollektivtrafiken och särskilt inom sjuk- och äldrevård.

– Munskydd löser inte alla problem men man får ta till de åtgärder som finns. WHO rekommenderar ju också munskydd. Smittspridningen ökar och då måste vi ser hur vi kan komplettera de redan tillsatta åtgärderna. 

Förra veckan kom det en omtalad munskyddsstudie från Danmark där forskarna inte hittade någon tydlig effekt av munskydd för bäraren.

– Den danska munskyddsstudien var välgjord men de hade otur med att det i Danmark var så låg incidens av covid-19 i april då studien gjordes. De hade väldigt få fall av covid-19-smittade i studien. Resultaten visade att munskydd gav ett skydd på mellan 15-20 procent men forskarna hade planerat studien så att endast en skyddseffekt på minst 50 procent skulle kunna säkerställas statistiskt, och det gick inte att uppnå.

Expertgruppen ska återkomma med flera rapporter framöver om bland annat sjukvårdens behandling av covid-19 patienter och vaccinkandidaterna.

– Vaccinkandidaterna verkar vara lovande och jag är optimistisk gällande dem. Vi hoppas alla på ett vaccin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11