Cellink ska utveckla fotledsimplantat
Det internationella Triankle-projektet är ett gemensamt forskningsprojekt inom regenerativ medicin som ska utveckla 3D-printade fotledsimplantat. Cellink är ett av företagen som ska ta fram personifierade kollagen- och gelatinbaserade implantat tillverkade med 3D-teknik som ska leda till vävnadsregenering av fotlederna.
Det fyraåriga projektet har en budget på 5,9 miljoner euro, motsvarande 60 miljoner kronor, och drar igång i början av nästa år.
Itedale Namro Redwan är Chief Scientific Officer på Cellink och leder utveckligen av 3D-bioprinting i bolaget. Hon hoppas att projektet utmynnar i en unik lösning för behandling av led-och broskskador.
– Idag finns det knappt några lösningar som ger långsiktig effekt på fotledsskador. De kan förstöra karriären för idrottsutövare men är även ett problem hos den åldrande befolkningen. Det är väldigt viktigt att hitta fungerande lösningar med bevisat resultat, säger Itedale Namro Redwan till MedTech Magazine.
– Vi kan bidra med vår teknologi för 3D-bioprinting och utveckling av biobläck, som används till att blanda med cellerna som sedan bildar implantatet. Vi hoppas att projektet resulterar i en unik behandling för akilles- och ledbandsskador och att vi blir först i världen med en lösning.
Ledbandsskador är vanligt förekommande inom idrott och bland de deltagande oragnisationerna finns bland annat idrottsklubben Barcelona. Totalt är tolv organisationer från fem olika länder med i projektet. Som ett led i samarbetet lanseras även en teknisk plattform som ska bidra till utveckling av framtida regenerativa terapier av ledvävnader.
– Vi vill halvera tiden för patienters återhämtning från sen- och broskskador. Dessa skador har väldigt stor inverkan på den sportsliga delen av befolkningen men även hos äldre. Medelåldern ökar på den här typen av skador och därmed ökar även efterfrågan på bättre behandlingar.