Gamla arbetskläder fick nytt liv på Sophiahemmet
Sophiahemmet har tillsammans med Textilia och Stormie Poodle drivit projektet ”Cirkulära tvätterier”. Tanken har varit att återanvända gamla arbetskläder istället för att bränna upp dem och bidra till ökade koldioxidutsläpp. Genom återanvändningen har man även sparat på resurser som annars skulle ha gått åt till att tillverka nya arbetskläder. Projektet har finansierats av Vinnova.
Britta Svedin, chef för servicecenter vid Sophiahemmet, berättar att idén till projektet föddes på ett hållbarhetsseminarium där Caroline von Post från Stormie Poodle berättade om deras tidigare projekt om bland annat återanvända lakan på hotell.
– Vi började samarbeta med Stormie Poodle och Textilia och bildade en projektgrupp på sex personer som brainstormade fram åtta olika prototyper, bland annat ett bälte som kunde användas för förvaring av mobiltelefon och nycklar under patientbesök, säger Britta Svedin.
Slutligen valdes två produkter ut: en värmande väst samt brödkorgs- och brickdukar.
– Västen har tillverkats i 100 exemplar och kommer användas som överdragsplagg, till exempel i receptioner eller när man går utomhus mellan husen. För oss var det viktigt att produkterna skulle komma till användning och därför har värmevästen tagits fram efter önskemål från personalen. På varje väst finns en framtagen etikett som berättar om västens historia, att den är sprungen ur ett tidigare personalplagg, säger Britta Svedin.
Västarna har sytts i Sigtuna Hantverkshus där personer långtifrån arbetsmarknaden får arbetsträna.
– Alla parter är vinnare på det här. Sophiahemmets nya produkter bidrar till att resurser i form av energi, vatten och kemikalier sparas jämfört med att tillverka en ny produkt av nytt material och Textilia minskar sin avfallsmängd. De framtagna produkterna blir en symbol som kommunicerar våra värderingar, hur vi genom att tänka lite annorlunda kan bidra till ett mer hållbart samhälle. Det har varit mycket givande att jobba med projektet och förhoppningsvis kommer vi att inspirera andra att utveckla liknande projekt, säger Britta Svedin.