23948sdkhjf

Släktforskare fångar mördare

I Sverige har en misstänkt gärningsman hittats för dubbelmordet i Linköping och fall efter fall når sin lösning världen över.

Det var på morgonen den 19 oktober år 2004 som en man högg ihjäl åttaårige Mohamad Ammouri och 56-åriga Anna- Lena Svensson i Linköping. Gärningsmannen lyckades fly men lämnade efter sig mordvapnet och en mössa. 

Händelsen blev känd som dubbelmordet i Linköping och gav upphov till den näst största utredningen i Sverige, efter den om mordet på statsminister Olof Palme. 

Nu har lösningen kanske kommit – med hjälp av DNA-teknik och släktforskning. Gärningsmannens DNA laddades nämligen upp på släktforskningssidan familytreedna. com och sedan startade jakten. 

Polisen tog hjälp av släktforskaren Peter Sjölund, som lyckades upprätta ett släktträd för gärningsmannen, som sträckte sig bakåt till 1700-talet. Efter mycket jobb lyckades han ringa in en familj och två bröder greps och DNA-testades. Daniel Nyqvists DNA matchade gärningsmannens och han erkände morden omgående. 

Samma metod har tidigare använts för att fånga den så kallade Golden State-mördaren som begick ett stort antal inbrott, våldtäkter och mord i Kalifornien mellan åren 1973-1986. Genom att ladda upp DNA från gärningsmannen på en släktforskningssajt lyckades amerikansk polis hitta Joseph James DeAngelo, tidigare polis och bilmekaniker, som arresterades i april år 2018. 

I juni i år erkände den nu 74-årige DeAngelo sig skyldig till brotten i utbyte mot att han då skulle undslippa dödsstraff. I augusti dömdes han till livstids fängelse utan möjlighet till frigivning.

Sedan DeAngelofallet har utredare för flera så kallade cold cases i bland annat USA och Australien fått nya spår att gå på tack vare DNA-analys kombinerat med släktforskning. Ett exempel var mordet på då 33-åriga Mary Silvani, som när hon påfanns död år 1982 var oidentifierad, en så kallad Jane Doe. Både hon och hennes misstänkte mördare, seriemördaren James Richard Curry, kunde identifieras med metoden år 2019. Curry var då redan död, efter ett självmordsförsök som orsakat dödliga skador år 1983.

Mary Silvani-mordet är det första kända fallet där både offret och den misstänkte kunde identifieras med DNA och släktforskning.

Peter Sjölund hoppas att släktforskning ska bli en standardmetod även i Sverige, vid grövre brott där gärningsmannen är okänd men där DNA finns.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.083