23948sdkhjf

Nano-antikropp från alpacka blockerade coronavirus

Ett fragment av en antikropp från en alpacka verkar kunna blockera det nya corona-viruset från att ta sig in i celler.

I februari, då det var i ett tidigt skede av pandemin, injicerade forskare från Karolinska institutet en alpacka med det ytprotein som sars-cov-2 använder för att infektera mänskliga celler. Två månader senare tog de blodprover på alpackan. Det visade sig att alpackan hade ett kraftigt immunsvar mot viruset.

Nu publicerar forskarna en studie där de har identifierat ett fragment från en antikropp som de fått fram genom att klona och sedan analysera immunceller från alpackan. Fragmentet, eller nano-antikroppen, har de gett namnet Ty1, efter alpackan som heter Tyson. Ty1 neutraliserar coronaviruset genom att fästa på den del av ytproteinet som binder till receptorn ACE2, samma receptor som viruset använder sig av för att ta sig in i en mänsklig cell. På så sätt blockeras viruset från att ta sig in i celler.

Forskarna bakom studien hoppas att deras upptäckt ska leda till att fragmentet prövas som en möjlig läkemedelskandidat mot infektion med sars-cov-2. De ska själva gå vidare med fler studier.

– Våra resultat visar att Ty1 kan binda till sars-cov-2 ytproteinet och neutralisera viruset, utan att påverka andra delar av cellen. Vi kommer nu att inleda prekliniska studier för att undersöka den neutraliserande aktiviteten och terapeutiska potentialen av Ty1 in vivo, säger Ben Murrell, biträdande lektor vid institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi vid Karolinska institutet och medförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

Studien är publicerad idag, fredag, i tidskriften Nature Communications.

Läs studien :

An alpaca nanobody neutralizes SARS-CoV-2 by blocking receptor interaction Leo Hanke, Laura Vidakovics Perez, Daniel J. Sheward, Hrishikesh Das, Tim Schulte, Ainhoa Moliner-Morro, Martin Corcoran, Adnane Achour, Gunilla B. Karlsson Hedestam, B. Martin Hällberg, Ben Murrell and Gerald M. McInerney, Nature Communications, publicerad online 4 september, 2020, doi: 10.1038/s41467-020-18174-5.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.089