23948sdkhjf

Gratisapp ska kartlägga smittspridningen i Sverige

En gratisapp ska hjälpa till att kartlägga spridningen av covid-19 i Sverige.

Forskare vid Lunds universitet har genom ett pågående forskningssamarbete fått möjlighet att snabbt anpassa den brittiska appen till svenska förhållanden. 

– Data från appen kan ge oss en bättre bild av sjukdomsförloppet och varför vissa bara drabbas lindrigt medan andra blir svårt sjuka och dör, säger Paul Franks, professor i genetisk epidemiologi, vid Lunds universitet. 

Syftet är att ta reda på i vilka delar av landet risken för smitta är hög, vilka faktorer som ökar risken för att man blir allvarligt sjuk, samt hur risken påverkas av underliggande sjukdomar. Meningen är också att ta reda på hur fort viruset sprider sig i olika delar av landet. Att svara på appens dagliga hälsofrågor tar cirka en minut. 

– Eftersom det hittills är så få som testas för viruset i Sverige är det svårt att få en uppfattning om hur utbredd smittan är. Vi har därför erbjudit Folkhälsomyndigheten att ta del av de resultat som vi får utifrån appen, och som kan utgöra framtida beslutsunderlag, säger Paul Franks.

Ställer ingen diagnos

Den insamlade informationen ger en uppfattning av vilka symtom som är förknippade med covid-19. Samtidigt betonar forskarna att appen inte ställer någon diagnos. 

– Vi vet sedan tidigare att feber, hosta och andningssvårigheter är symtom man ska vara uppmärksam på. Men uppgifter som samlats in med appen i andra länder visar att huvudvärk, muskelvärk och nedsatt lukt- och smaksinne samt diarré också kan vara symtom på smittan, säger Maria Gomez, professor i fysiologi och som tillsammans med Paul Franks har varit drivande i arbetet med att lansera appen i Sverige.

Informationen samlas in enligt dataskyddsöfrordningen, GDPR, och kommer endast användas för forskning. Att använda appen är frivilligt och forskarna uppmanar så många som möjligt att använda appen dagligen tills pandemin är över. 

– Allt man gör är att rapportera saker som är relaterade till dina symtom och din situation. Är man frisk vill vi veta det också. Ju fler som använder appen desto bättre, säger Maria Gomez. 

Någon personlig information som deltagarens namn, personnummer, gatuadress eller telefonnummer samlas inte in av appen. Deltagarna anger endast sitt postnummer och geografisk hemvist. Appen samlar heller inte in någon GPS-data. 

Appen används i dag i Stobritannien, USA, samt snart i Indien och Sverige. Tekniken utvecklades ursprungligen av läkare och forskare vid Kings´s College i London samt Guys and St Thomas’ sjukhus i samarbete med ZOE Global Ltd, ett företag som analyserar hälsodata. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11