23948sdkhjf

Ny sårgel närmare kliniska studier

Använder en peptid från människans eget försvar för att motverka både infektion och inflammation – Ska testas på brännskador.

Forskare vid Lunds universitet har tagit fram en ny gel för att förebygga och behandla både infektion och inflammation i sår. Gelen innehåller inte antibiotika utan den antiseptiska och antiinflammatoriska effekten kommer från TCP-25 – en peptid från koagulationsfaktorn trombin som är en del av människans eget försvar vid sårläkning.

TCP-25 har en antibakteriell funktion men verkar även antiinflammatoriskt genom att inaktivera molekyler från bakterierna kallade pathogen associated molecular patterns (PAMP), såsom lipopolysackarid, LPS.

– Förmågan att effektivt kunna läka sår är evolutionärt viktig för vår överlevnad. I sår finns därför peptider som på ett effektivt sätt motverkar bakterier och hindrar deras giftiga produkter från att orsaka en skadlig inflammation. Sårgelen är baserad på dessa naturliga skyddsmekanismer och har visat sig vara effektiv både i att förebygga och behandla infektioner i sår, berättar Artur Schmidtchen, professor i dermatologi och venereologi vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus i Lund, i ett pressmeddelande.

– Antibiotika och antiseptika dödar bakterierna men påverkar inte den påföljande skadliga inflammationsprocessen. Ett annat problem är att de aktiva substanserna i dagens antiseptiska sårbehandling ofta är giftiga och de påverkar miljön. Sådana effekter har vi inte sett med vår aktiva substans, som dessutom dödar multiresistenta bakterier, tillägger han.

Inflammation är en viktig funktion i immunförsvaret men en kraftig och okontrollerad inflammation kan motverka sårläkningen.

– Det är mycket intressant att se att gelen sänkte inflammationssvaret redan efter ett dygns behandling av infekterade sår, för att sedan reducera bakteriehalten under en period av 3 till 4 dagar. Vi har designat en helt ny typ av behandling som arbetar med naturens egna principer genom att inte bara döda bakterier utan också verka immunmodulerande, säger Manoj Puthia, forskare vid Lunds universitet och försteförfattare till den vetenskapliga artikel som publicerats om gelen i tidskriften Science Translational Medicine.

Planen är nu att, tillsammans med Smile-bolaget In 2 Cure, gå in i kliniska studier där gelen ska testas på patienter med brännskador.

– Vi kommer även att titta på möjligheten att ta fram nya peptidbaserade läkemedel mot infektion i ögon och olika inre organ. Det blir ett nytt sätt att utan antibiotika kunna behandla både infektion och inflammation, säger Artur Schmidtchen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093