Hon fick 3D-printat gips
När Pia Lindström, som leder materialklustret Innovative Materials Arena, IMA, slet av ett ledband i handen och fick veta att det krävdes en operation så nöjde hon sig inte med traditionellt ortopediskt gips. Istället kontaktade hon företaget Skymaker som skannade in handen och designade ett par gipsmodeller baserade på en 3D-modell av den. Därefter skrev 3D-skrivartillverkaren Wematter ut dessa modeller så att hon kunde ta med sig dem till sin läkare, som i sin tur valde ut den modell som var bäst. Allt som allt tog hela processen fyra dagar.
Materialet framställs av bönor och är biobaserat, livsmedelsgodkänt och koldioxidneutralt. Pia Lindströms ortos ligger som ett nät över handen vilket innebär att huden kan andas och på så vis läker snabbare samtidigt som infektionsrisken minskar.
– Sjukvården har alla möjligheter att kunna ta ett jättesprång när det kommer till 3D-teknik och användning av avancerade material. Om fler aktörer inom sjukvården kan börja använda den här tekniken kan det få en positiv inverkan på patienters livskvalitet, säger Carin Rubensson, som är den handkirurg på kirurgkliniken Hand Center som monterade 3D-gipset.
IMA menar att denna teknik är snabb, lätt att anpassa och minskar spill, samtidigt som det är mer hygieniskt än vanligt gips och låter huden andas. Dessutom undviker man dålig lukt och orörlighet, som annars är nackdelar med traditionellt gips. Förhoppningen är nu att vården ska inspireras av detta och börja tillämpa 3D-printing i sitt arbete.
– 3D-printing inom vården kräver en samverkan mellan modiga och innovativa aktörer inom både medicin, teknik och näringsliv. Nu är det dags att gå från forskningsprojekt till konkreta satsningar. Vi behöver börja i det lilla och vi behöver göra det idag, säger Pia Lindström.