23948sdkhjf

Nytt labb för tankestyrda proteser

Nu har världens första laboratorium för utveckling av tankestyrda proteser etablerats.

Labbet – Biomechatronics and Neurorehabilitation Laboratory – invigdes den 25 september och huserar i Edit-huset vid Chalmers tekniska högskola och är inriktat på biomekatronik och neurorehabilitering av amputerade patienter. Där kommer det bedrivas forskning och utveckling av tankestyrda proteser samt utvärdering och uppföljning av hur väl de fungerar hos patienterna.

Max Ortiz Catalan, docent vid institutionen för elektroteknik vid Chalmers, utvecklade världens första robotarm. Den opereras fast i patientens skelett, nerver och muskler och kan styras med tanken. Hittills har sex personer fått sådana armar, den första år 2013. År 2020 väntas den första tankestyrda benprotesen vara redo för användning.

– Labbet är unikt genom att vår forskning här omfattar ett av de mest djupgående gränssnitten mellan människa och maskin som är kliniskt möjligt att genomföra, och som dessutom på ett betydande sätt underlättar vardagslivet för patienterna, säger Max Ortiz Catalan.

– Patienterna är nöjda och uppger att de kan leva ett mer normalt vardagsliv med proteserna. I det här nya labbet har vi mycket bättre möjligheter att faktiskt mäta och kvantifiera funktionen och användbarheten. Det är ovärderligt i det fortsatta forskningsarbetet och för att förbättra protesernas funktionalitet ytterligare, tillägger han.

Den forskning som pågår omfattar bland annat utveckling av en funktion för känsel, där proteserna ska kunna skicka sensorisk information tillbaka till hjärnan. Dessutom utvecklas så kallad motorisk fantomstyrning – en metod som tagits fram av Max Ortiz Catalan och som syftar till behandling av fantomsmärtor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125