Tysk framgång för Braincool
Ytterligare en region i Tyskland har tagit beslut om att kylbehandla samtliga VF/VT-hjärtstoppspatienter (ventrikelflimmer och ventrikeltakykardi) . Prehospital behandling med bolagets system för kylning vid stroke och hjärtstopp sker i början av vårdförloppet och sedan fortsätter behandlingen på akut- och intensivvårdsavdelningar på sjukhuset.
– Bolagets vision är att bidra till ökad patientöverlevnad och neurologisk funktion, och jag är stolt över att vi tagit ett stort steg framåt i bolagets långsiktiga strategi. Detta kan vara den största framgången i Braincools korta historia. Nu har alltså ytterligare en region i Tyskland beslutat att behandla alla VF/VT-patienter i ett mycket tidigt skede i vårdförloppet. Beslutet härrör från tolkningen av Princess-studien och underlättas naturligtvis även av ringarna på vattnet från att regionen Freiburg tog det första steget, kommenterar Martin Waleij, vd Braincool.
Bolaget har utbildat och tränat akutläkare och brandkårspersonal i regionen och nu ska kylsystemet införas på fyra sjukhus samt i akutläkarbilarna. Produkten kommer även att implementeras inom avdelningar för kranskärlsröntgen där kombinationsbehandlingen hypotermi/kranskärlsröntgen kommer att vara standard. Närmare 80 akutläkare och övrig personal kommer att utbildas under hösten i samband med implementeringen av produkten och lanseringen av konceptet.
Produkten, Rhinochill, är en bärbar, batteridriven och icke-invasiv produkt för medicinsk kylning vid stroke och hjärtstopp. Kylning sker genom att ett förångande kylmedel sprutas in i näshålan via katetrar. Det flytande kylmedlet sprutas in på den övre ytan av näshålan, där den avdunstar och absorberar värme från vävnaden och därigenom kyler lokala vävnaderna som förser hjärnan med blod.
Resultaten från tidigare europeiska kliniska prövningar, Prince-studien, där produkten användes i anslutning till hjärtstopp, visade att temperaturen i hjärnan nådde skyddande nivåer flera timmar tidigare jämfört med patienter som kyldes med traditionella metoder vid intensivvårdsavdelningar.