Deras modell hjälper idé att bli verklighet
Alltför många bra idéer stannar just vid idéer och glöms bort. Inom projektet Medicinsk teknik för företagstillväxt i Norrland, MT4North, arbetar Umeåforskare med att ta fram en innovationsmodell som kan hjälpa alla med en medicinteknisk idé att förverkliga den. En första version lanseras i maj.
I veckan samlades projektledare för fem innovationsprojekt samt en erfaren grupp med forskare, innovatörer och investerare för att tillsammans vidareutveckla en innovationsmodell.
– Modellen fokuserar på att underlätta vidareutvecklingen av idéer i samverkan med företag, vård och akademi. Den gör processen enklare och består av en guide med information om vad som behöver göras och när. En första version lanseras före sommaren och kommer då att testas och verifieras av några utvalda projekt, säger Anders Wåhlin, forskare vid Institutionen för strålningsvetenskaper och föreståndare för Centrum för medicinsk teknik och fysik på Umeå universitet, CMTF.
Anders Wåhlin med kollegor driver projektet tillsammans med Luleå tekniska universitet, Region Västerbotten och Region Norrbotten.
Idéer till nya produkter kan uppkomma i väldigt olika miljöer, både på klinik, hemma och på laboratoriet. Modellen som forskarna tagit fram är tänkt att hjälpa idéägaren att behovspröva sin idé och testa den. Om idén passerar de första prövningarna så kan innovationsmodellen fungera som ett stöd även i den fortsatta produktutvecklingen, utvecklande av affärsplan, kontakt med finansiärer och företag och slutligen kommersialisering.
Det är många aspekter som måste beaktas redan från början när en idé börjar utvecklas och innovationsmodellen har en kommersialiseringsfokus redan från början. Idéägaren utvecklar både idé och teknik samtidigt som affärsplanen utvecklas och möjlig finansiering undersöks.
Det är många ytterligare aspekter som idéägaren måste ta i beaktande såsom varumärkesskydd, avtalsrätt, strategi för patent, uppfinnaravtalet samt frågor rörande ägandeförhållande, risktagande, finansiering och fördelning av vinster.
– I innovationsmodellen tas många av dessa aspekter upp och idéägaren görs varse om ungefär när i processen det kan vara lämpligt att börja arbeta med respektive fråga, säger Thomas Mejtoft, universitetslektor på Institutionen för tillämpad fysik och elektronik vid Umeå universitet.
Eftersom innovationsprojekt påverkas av omständigheter som ligger utanför den egna kontrollen är det bra att via innovationsmodellen få guidning till medicintekniskt regelverk, vilka procedurer, kontroller och regler som gäller.
– Inom det medicintekniska området är det av extra stor vikt att få hjälp med hur man ska ta sin idé förbi de regulatoriska utmaningarna som följer hela processen, från idé och första test i klinik, till CE-märkning och kvalitetsledningssystem, säger Per Hallberg, universitetslektor på Institutionen för tillämpad fysik och elektronik vid Umeå universitet.
Målet är att innovationsmodellen ska inspirera och bidra till samverkan mellan företag, akademi och vård för att få en tillväxtmotor kring medicinteknik i regionen hos tre kunskapsdrivande och teknikintensiva organisationer: Umeå universitet, Luleå tekniska universitet och Norrlands universitetssjukhus.
– Att en medicinteknisk produkt eller tjänst utvecklats med kunden och användaren i fokus borgar för en stor efterfrågan, säger Anders Wåhlin.