23948sdkhjf

Effektivare dialys i Lund

Lundaforskare optimerar dialysbehandling i hemmet.

Många människor med nedsatt njurfunktion är beroende av dialysbehandling, vilket för de flesta innebär att de måste besöka ett sjukhus flera dagar i veckan. En minoritet kan med hjälp av peritonealdialys, även kallat påsdialys, hantera behandlingen själva i hemmet, något som både är skonsammare och billigare för samhället. 

Nu har forskare i Lund genom beräkningar hittat sätt att effektivisera behandlingen och minska glukosupptaget, en känd bieffekt som leder till viktuppgång. 

– Nu ska vi i både experimentella och i kliniska studier se om våra hypoteser håller. Förutsättningarna är så goda att jag är övertygad om att vi har en ny behandling som standard på kliniken inom fem år, säger Carl Öberg, forskare i njurmedicin vid Lunds universitet och ST-läkare vid Skånes universitetssjukhus. 

– Vi räknar med att kunna optimera behandlingen för dem som får dialys i hemmet med 30 procent ökad behandlingseffekt och samtidigt minska glukosupptaget med 20-30 procent. Det skulle innebära en timmes kortare behandling för patienten varje natt. Det låter kanske inte så mycket, men den timmen kan de ju istället använda till annat istället för att vara bundna till dialysmaskinen. 

Ännu en positiv effekt av den effektivare behandlingen kan bli att fler får möjlighet att få dialys hemma. Effektiviteten är nämligen den stora anledningen till att så många som fyra av fem patienter får dialys på sjukhus. 

– Kan vi få en ökad effekt av påsdialys så är vinsten stor, även när det gäller bevarad egen njurfunktion, eftersom påsdialys är skonsammare. Ekonomiskt finns också en stor vinst att göra. Påsdialys kostar samhället mindre pengar än bloddialys. 

Den matematiska modell som forskarna tagit fram, och som nu bland annat ska testas på kliniken, tar hänsyn till varje patients individuella förutsättningar vad gäller behandling. 

– Jämfört med den som i dag är standard på kliniken och som varit så i 40 år, blir det här en skräddarsydd behandling för varje patient, där vi med matematikens och datorns hjälp avgör från fall till fall vilken behandling som är bäst. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11