Skåne inför screening för tarmcancer
Genom ett beslut i hälso- och sjukvårdsnämnden ska Region Skåne införa screening för kolrektalcancer med början 2020. Screening ska erbjudas alla kvinnor och män mellan 60 och 74 års ålder och ska vara fullt införd december 2024. I samband med detta ska Region Skåne även ansluta sig till ett nationellt kallelsesystem och använda sig av nationella kvalitetskriterier för koloskopi.
Screening av kolorektalcancer finns sedan 10-15 år i många länder, bland annat i de övriga nordiska länderna. Evidensläget för att rädda liv med screening av kolorektalcancer är gott. Kolorektalcancer är den tredje vanligaste cancersjukdomen i Sverige och årligen dör cirka 2700 patienter av sjukdomen.
Genom screening kan tidigare diagnos ställas vilket förbättrar prognosen för patienten. Men satsningen är inte utan utmaningar:
– Detta är en stor satsning som innebär flera utmaningar. Dels handlar det om att få människor att delta i screeningen och dels handlar det om att trycket på skopiverksamheten kommer att öka, säger Gilbert Tribo (L), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande och regionråd, till Medtech Magazine.
Screeningen går till så att alla mellan 60 och 74 år får material hemskickat för att kunna lämna ett avföringsprov. I de fall provet ger utslag som skulle kunna tyda på maligna förändringar i tarmen kommer patienten att kallas till vidare undersökning i form av endoskopi.
– För att får en trovärdighet för screeningen är det väldigt viktigt att det inte är lång väntetid till skopiverksamheten för de som får utslag på sitt avföringsprov. Vi får inte bygga in en oro i systemet med långa väntetider, det är både orimligt och oetiskt.
För att förhindra långa väntetider ska fler skopister utbildas och även sjuksköterskor kommer att utbildas genom en endoskopiutbildning som startar på Blekinge Tekniska Högskola våren 2020.
Screening av kolorektalcancer genomförs sedan flera år tillbaka i Stockholm och Region Skåne har inför beslutet noggrant följt det arbetet och tittat på den modell som används i Stockholm.
Kostnaderna för införandet av screeningen är betydande med enorma uppstartskostnader, men på sikt kommer den hälsoekonomiska vinsten att vara mycket stor.
– Initialt är kostnaderna mycket höga men ganska snart kommer man märka av de hälsoekonomiska vinsterna och efter 7-8 år räknar vi med att denna satsning når break-even, förklarar Gilbert Tribo.