Bettskenor vanligare – stress är boven
Användningen av bettskenor har ökat kraftigt sedan 2009 efter att allt fler patienter känt av besvär med gnisslande tänder som kan bidra till spända och ömmande käkmuskler, huvudvärk, nedslipade tänder och förändrat bett och funktion.
– Hos en person som gnisslar eller pressar tänder arbetar käkens muskler konstant och det leder till att de blir överansträngda, säger Sofia Nordwall, tandläkare på Trollhättans tandvårdsteam.
Förskrivningen av bettskenor i Västra Götalandsregionen har ökat med 24 procent mellan 2009 och 2017, vilket ligger i linje med riket, och en majoritet skrivs ut till kvinnor. Det visar statistik från Försäkringskassan. Under 2017 förskrevs nära 56 000 bettskenor i riket, varav drygt 10 000 i Västra Götaland.
– Att fler får bettskenor förskrivna beror nog dels på ökad stress och oro, dels på att vi tandläkare blivit bättre på att fånga upp patienternas problem. Vi ser ju också vad det här slitaget på tänderna gör för munhälsan på lång sikt. Inte bara ser vi ökad risk för inflammationer i käkled och muskler, men också att tänderna till slut slits ner så att bettet blir svårt att balansera upp igen. Därför är det viktigt att fånga upp detta i tid genom att öka medvetenheten om när och hur man biter ihop och tidigt sätta in förebyggande åtgärder som exempelvis bettskena och avslappningsövningar, säger Sofia Nordwall.
Statistik från Försäkringskassan visar att antalet förskrivna bettskenor under 2017 nådde en rekordnivå på nära 56 000, en ökning med cirka 10 000 sedan 2009. Statistiken visar också att ökningen sker i 17 av 21 regioner och att bettskenor är betydligt vanligare bland kvinnor än bland män.
– En bettskena hjälper många, men ofta krävs också förändringar i vardagen. Allt som hjälper till avslappning är bra. Det kan vara avslappnande aktiviteter som bidrar till att sänka axlarna och inte bita ihop käkarna, men det är ju lättare att kontrollera på dagen än på natten, säger Sofia Nordwall.
Som patient ska man vara uppmärksam på om man vaknar med hårt sammanpressade käkar och huvudvärk, om tänderna känns vassare, om det går små emaljflisor eller frakturer ur tänderna, om man upplever smärta när man gapar stort eller knäppningar i käkleden.
– En bettskena skyddar både tänderna och avlastar käkarna och kroppen, men det kan också vara viktigt att under dagen slappna av och kanske stretcha käkarna, säger Sofia Nordwall och tipsar om träning:
– När du tränar käkarna är det viktigt att slappna av och sänka axlarna. Sen är det dags att tappa hakan och riktigt känna efter att tänderna inte har kontakt. Jogga sedan med underkäken, upp och ner, åt höger och åt vänster. Gapa och stäng munnen och för underkäken fram och tillbaka. Testa sedan att hålla handen mot kinden och göra de samma övningarna med lite motstånd. Efter att du gjort övningarna är det viktigt att slappna av och tappa hakan och sänka axlarna igen.
– Och viktigast av allt, tänderna ska aldrig ha kontakt, utom när man äter.