Ny digital biomarkör för beroendevård
Under 2015-2018 genomförde Kontigo care en klinisk studie i samarbete med Akademiska sjukhuset i Uppsala och Nämndemansgården. Som ett resultat av studien etablerar nu bolaget en ny patentsökt digital biomarkör för vård av alkoholberoende.
Den digitala biomarkören heter Maximum time between tests, MTBT, och har nyligen publicerats i den vetenskapliga tidsskriften Alcohol and Alcoholism.
MTBT kommer tillsammans med Kontigo Cares digitala biomarkör AMI, Addiction Monitoring Index, att utgöra en integrerad del av Previct som möjliggör att återfall tidigare kan identifieras. MTBT kan troligen även vara användbar i andra eHälso-applikationer där schemaläggning av tester och liknande ingår.
Traditionella biomarkörer är en i läkemedels- och hälsosektorn vanlig mätbar indikator för ett biologiskt tillstånd. På senare tid har digitala biomarkörer tillkommit och de definieras som objektiv och kvantifierbar fysiologisk och beteendemässig data som på ett kliniskt och meningsfullt sätt samlas in och mäts med hjälp av digital apparatur, vare sig apparaturen är bärbar, implanterad eller oralt intagen. Digitala biomarkörer ger möjlighet att på ett effektivt sätt omvandla en stor mängd realtidsdata om individen till en informativ och snabb insikt om individens hälsotillstånd.
För att vanliga mediciner ska ge avsedd effekt behöver de doseras rätt och också ofta följas upp genom provtagning av biomarkörer. För effektiv dosering av eHälsa behöver istället testscheman väljas och tillfrisknandeförlopp monitoreras kontinuerligt med hjälp av digitala biomarkörer. Med hjälp av MTBT identifieras tidsglidningar inom testfönster och effekten av överhoppade tester.
Inom vård av alkoholberoende kan MTBT användas som ett verktyg för att dagligen identifiera förstadier till dolt drickande och möjliggöra tidig intervention och val av rätt behandlingsmetod som stämmer överens med tillfrisknandestatus hos patienten. MTBT korrelerar med de traditionella biomarkörerna fosfatidyletanol (PEth) och kolhydratfattig transferrin (CDT), samt med självrapporterade data om mönstret i alkoholkonsumtion.
Några av fördelarna med de digitala biomarkörer MTBT och AMI är de goda kopplingarna till sjukdomsförloppet och att resultaten kan mätas i realtid uppger bolaget. Detta kan jämföras med konventionella biomarkörer och självrapportering där informationen är fördröjd i veckor och ibland även är felaktig.