Tjäna på nöjda patienter
Under hösten kom Vårdanalys med en 128-sidig rapport om personcentrering i vården. Den handlar om varför det är bra att göra patienterna delaktiga i sin egen vård och vad det innebär. Rapporten är läsvärd på många sätt, inte bara för vård och omsorg, utan för alla människobranscher, som de själva konstaterar, som till exempel socialtjänst.
Ett kapitel handlar om hur personcentrering införs i verksamheten. I det här kapitlet saknas en liten, men central del. Den om åtgärderna som gör att verksamheten MÅSTE personcentrera.
All typ av påverkan och förändring, hos människor, samhällen eller organisationer, kräver motivation. Motivation får människor när ett visst beteende leder till fördelar eller obehag. Att det på ett teoretiskt sätt är bra, är när det kommer till en stressad vardagssituation, är inte tillräckligt för förändring.
Om vi jämför med bilens utveckling. Ett tag efter att vi började köra bil insåg vi att människor kan dö av trafikolyckor och fart utpekas som en viktig faktor. Sänk farten och trafikolyckorna kommer att minska. Den informationen fick inte alla trafikanter att hålla de nya hastighetsbegränsningarna, utan det krävdes något mer. Påföljd i ett antal nivåer infördes och hastigheterna i trafiken gick ner.
Det är samma i vården, som i alla organisationer. Förändringsförslagen i Vårdanalys rapport är som hastighetsbegränsningar utan påföljd. När vårdapparaten släpper människan och bara fokuserar på nästa ingrepp, stenhårda prioriteringar och snabba utskrivningar, vad blir då påföljden? Något måste det kosta.
När patienten är väl blivit delaktig måste det uppmärksammas och bli en avgörande fördel för verksamheten.
Prom och prem * är mjuka sätt att ta fram patientupplevelsen i ljuset, men om det inte resulterar i ökade intäkter, risk att förlora intäkter, eller till och med straff, kommer organisationer aldrig att ta det på allvar. Inte när vardagstressen griper tag. Det var möjligen inte Vårdanalys uppdrag att ta fram verksamhetskritiska åtgärder för personcentrering i vården, men då tycker jag att någon annan borde utreda detta inom en snar framtid.
Fotnot:
*Prom och Prem är olika sätt att mäta och följa upp patientupplevelsen. Prom står för Patient Reported Outcome Measures, och ska vara patientens beskrivning av sin hälsa/hälsorelaterad livskvalitet, symptom och funktion. Prem är Patient Reported Experience Measures, patientens värdering av vårdens processer och resultat.