Minska glappet mellan allround och komfortrullstol
Att byta rullstol från allround till komfort kan för många rullstolsanvändare bli en mycket stor förändring. Förmågan att själv kunna ta sig fram kortare sträckor, eller att bara vrida på stolen kan gå förlorad. Användaren är utlämnad till anhöriga och vårdpersonals agerande för att ändra sittposition eller bli körd från en plats till en annan.
– Rullstolar handlar inte bara om sittande utan om att ersätta en nedsatt eller obefintlig gångförmåga. Detta tycker jag glöms bort ibland, framför allt när man talar om den stora gruppen rullstolsanvändare som är de äldre, säger Maria Amnell, arbetsterapeut och utbildningsledare på Etac.
Maria har arbetat med hjälpmedel hela sitt yrkesliv och just rullstolar ligger henne extra varmt om hjärtat. Hon är glad över att Etac nu har tagit fram en komfortrullstol som faktiskt kan justeras och utrustas till att vara mer lik en allround för att sedan allt eftersom behoven förändras omjusteras till att bli en komplett utrustad komfortrullstol.
– Jag har mött många äldre som inte vill ha en komfortrullstol för de ser att de som får en sådan stol inte kan vara lika aktiva längre. Att få en sådan stol kan upplevas passiviserande lika väl som den faktiskt är den enda möjligheten för många att kunna vara uppe.
Komfortrullstol är en bra lösning för den som inte förmår att sitta i en upprätt position mer än korta stunder. Men man måste komma ihåg att både det aktiva- och vilo-läget behöver provas ut individuellt. Med gaskolvsreglade tilt och ryggvinkelinställningar, händer det att inställningarna ibland blir godtyckliga.
– Med vår nya komfortrullstol. Etac Prio vill vi erbjuda lösningar som gör det möjligt att mjukstarta komfortrullstols-användandet. Den bygger på vårt koncept Ability Based Seating: Sittande byggt på användarens förmåga. Förmågor är färskvaror, används de inte går de förlorade.
Under Hjälpmedel & välfärdsteknologi i Lund 7-8 mars kommer Maria Amnell att hålla workshop där hon utifrån konceptet Ability Based Seating talar om hur Etac Prio kan användas för att förstärka och bibehålla de förmågor som användaren har.
– Jag önskar att både fysio- och arbetsterapeuter fick lära sig mer om hjälpmedel i sin utbildning. Produkterna är idag mer komplexa och har fler inställningar än när jag gick min utbildning. Jag hoppas att jag kan inspirera förskrivarna att se möjligheterna med att ändra inställning, säger Maria Amnell.