Trycksårspatienter ska identifieras
Det är Akutmottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, som tillsammans med Mölnlycke, startat ett projekt att identifiera riskpatienterna. Målet är att de direkt ska kunna läggas på en trycksårsförebyggande madrass som de behåller när e flyttas runt i sjukhuset.
Omkring var femte patient på akuten i Huddinge uppskattas vara i riskzonen för att utveckla trycksår. Projektet fokuserar på förebyggande insatser för patienter som är multisjuka, över 75 år och patienter med misstänkt höftfraktur.
– Trycksår orsakar stor skada för patienten, förlänger sjukhusvistelsen och ökar dödligheten. Trycksår kan utvecklas snabbt och tecknen kan vara svåra att upptäcka i tid. Därför är förebyggande insatser mycket viktiga och bör sättas in direkt när patienten kommer till sjukhuset säger Jenny Delin, biträdande universitetssjuksköterska och projektledare, i pressmeddelandet.
Enligt Sveriges Kommuner och Landstings, SKL, nationella mätning under 2017 hade drygt 13 procent av patienterna på sjukhus drabbats av trycksår. Trots olika insatser nationellt, regionalt och lokalt så ligger andelen patienter som drabbas av trycksår på samma nivå sedan 2015. Det behövs därför nya mer innovativa sätt att adressera problemet.
– Att förebygga trycksår just på akuten kan få stor effekt på sjukhuset i övrigt, eftersom patienterna ofta flyttas vidare från akutmottagningen till andra avdelningar, fortsätter Jenny Delin.
Projektet ingår i det som kallas PEP Prevention Emergency Project, ett projekt för innovation inom omvårdnad som pågår till och med mars 2018.
Idag, den 17 november, är det Internationella trycksårdagen enligt sjukhusets pressinformation, som syftar till att uppmärksamma hur trycksår kan förebyggas.