Relationer och kändisskap
Sedan många år är Thomas Fogdö föreläsare, mental rådgivare och författare. Tidigare var han framgångsrik skidåkare med bland annat flera världscupsegrar och en totalseger i slalomcupen i bagaget. Under ett träningsåk i Åre 1995 bröt han ryggen och blev förlamad från midjan och ned och är sedan dess rullstolsburen.
Tiden efter olyckan präglades av kriskänslor men sjukvården gav Thomas ett ovärderligt stöd och en tro på framtiden.
– Sjukvården var otrolig. Dom visade för mig att det skulle komma ett bra och normalt liv framöver, men de definierade aldrig för mig vad ett normalt liv innebar utan jag fick själv skapa mig en ny bild och omvärdera de flesta av mina referensramar.
En stor del av vården och rehabiliteringen fick Thomas i Umeå och organisationen mellan alla i rehabteamet fungerade i princip friktionsfritt.
– Jag upplevde verkligen att det var ett modernt team. Alla var involverade och sampratade med varandra och de fanns en uppriktig innerlighet. Dom trodde verkligen på att jag skulle få ett bra liv och det hjälpte mig att tro det samma.
När Thomas Fogdö var med om olyckan var han mitt i en mycket framgångsrik karriär som utförsåkare. Bara någon vinter innan hade han vunnit den totala världscupen i slalom och han var för många ett välkänt ansikte – något som han tror har påverkat hur han blivit bemött genom åren.
– Jag har utan tvekan blivit annorlunda bemött för att jag är ett känt ansikte, oftast mycket vänligt. Bitvis har jag varit naiv och velat tro att all funktionshindrade får samma bemötande men så vet jag att det tyvärr inte är.
Men att vara känd har också inneburit oväntade reaktioner:
– Jag har fått höra att jag inte är handikappad på riktigt. För att jag inte är född med mitt handikapp, för att jag inte är i behov av assistans och för att jag på vissa sätt kan ha haft det lättare i och med att jag är ett känt ansikte.
Att bemötandet blir annorlunda för att människor vet vem han är tycker Thomas visar på vikten av skapa förutsättningar för alla i samhället att ha en relation till människor med funktionsnedsättning.
– Om vi har ett samhälle som är tillgängligt för alla och ser till att alla har tillgång till relevanta hjälpmedel så kommer vi med funktionsnedsättning lättare ut och då kommer relationerna av sig själv. Har man en personlig relation till någon, som vän, kollega, granne, så ökar förståelsen automatiskt.
För att det ska bli möjligt för människor med funktionsnedsättning att bli delaktiga i samhället och komma in på arbetsmarknaden måste städerna byggas och baseras på tillgänglighet och hjälpmedel ska tillhandahållas.
– Jag möter fortfarande 2017 människor som ser hjälpmedel bara som en kostnad. Förutom att rätt hjälpmedel kan bryta människors isolering och vara avgörande för en god livskvalitet så är de dessutom en investering för samhället. Rätt hjälpmedel får ut människor i samhället och kanske ut på arbetsmarknaden. Det säger sig självt vilka vinster det kan innebära för samhället.
Lyssna till Thomas Fogdös föreläsning under Hjälpmedel & välfärdsteknologi i Lund 7-8 mars.