Maktlistan 2017: Plats 67 -100
Här är de. De människor inom forskning, industri, vård och samhälle som just nu har mest makt och ansvar för framtidens vård och tillgång till klok medicinteknik.
Läs också: Maktlistan 2017 plats 34 - 66
67. Jörgen Nordenström , professor på Karolinska Institutet, författare till boken ”Värdebaserad vård- är vi så bra vi kan bli?”. Orädd kirurgen som förändrar sjukvården.
68. Ronnie Lundström , professor i medicinteknik vid Norrlands universitetssjukhus och vice ordförande i Svensk förening för medicinteknisk och IT.
69. Nina Sellberg är projektledare Health Innovation Platform, ett ramverk för applikationsutveckling, som fått mångmiljonbelopp i bidrag från Vinnova.
Christina Igasto , Chef för e-hälsoenheten Västerbottens läns landsting, inspirerar till ehälsa över hela Sverige med gott humör och stor entusiasm.
Stefan Vlachos , chef Karolinska universitetssjukhusets Innovationsplats.
Niklas Sundler , Region Skånes gamla IT-chef som blev chef på Telia Healthcare, och med det fick en större budget, tillgång till hela landet och muskler att flytta hem vården.
Ann Söderström , hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.
Carina Nordkvist Falk , Region Skånes tidigare chef för strategisk ehälsa tröttnade på offentlig sektorn och blev vd för det privata vårdbolaget Vård i Norden AB. Redan första kvartalet såg hon till att ta fram nya lösningar som med hjälp av modern teknologi hjälper kroniskt sjuka på ett nytt sätt, med appar, nytänkande och mod kommer hon att förändra vården från sin nya plattform.
Reidar Gårdebäck ansvarar för Medtech4Health som delar ut miljoner till forskning och industri för att utveckla digitala lösningar och arbetssätt. Hans uppdrag är att få fler sökande till medlen som delas ut av Vinnova. Han ska också stödja de företag som söker. Sitter i Swedish Medtechs lokaler i Stockholm. Ny styrelseordförande för Smile Incubator i Lund.
Pontus von Bahr är ytterst ansvarig för anslagen som delas ut av inom Medtech4Health på Vinnova.
Lena Gustafsson , rektor för Umeå universitet och professor i mikrobiologi med bland annat tillämpning för industriell bioteknik. Hon har tidigare varit chef för Vinnova och är ledamot i Ingenjörsakademin, IVA. Nu är hon med i regeringens expertgrupp för life science-sektorn.
Prins Daniel , aktiv patient i bland annat MOD, registret för organdonation och entreprenör. Har fått ett starkt nätverk genom Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin.
Lena Larsson , modig upphandlare i Jämtlands län som bland annat varit drivande i projektet Den goda affären. Sitter i styrelsen för LFU.
Anne Lidgard , chef för Vinnovas verksamhet i Stanford, USA. Hjälper svenska företag i Silicon Valley, USA.
Albert Bengtson , strategichef på Apple som verkar i det fördolda.
Thomas Wedergren chef för SLL Upphandling i Stockholms läns landsting.
Ove Ullerup är Danmarks ambassadör som etablerade en dansk paviljong på Vitalis och har ett personligt engagemang i hälsa och sjukvård.
Fredrik Lennartsson , myndighetschef för Vårdanalys.
Göran Ando , styrelseordförande och med i regeringens expertgrupp för life science-sektorn och vd för Novo Nordisk som bland annat utvecklat avancerad teknik för injektion av diabetesmedicin.
Ola Björgell , överläkare i radiologi och docent vid Lunds Universitet och utbildare i Region Skåne.
Drottning Silvia är engagerad i många frågor och de senaste åren har hon gjort mycket för att lyfta den viktiga frågan om demenssjukdomarna. Genom stiftelsen Silvia-hemmet skapas utbildningstillfällen för vårdpersonal och forskning finansieras. När drottning Silvia talar, lyssnar alla.
Jakob Hellman , chef för Stockholms läns landstings nya avdelning för innovation, är mannen som ska genomföra det som innovationslandstingsrådet tänker ut.
Emma Spak är läkaren som fått ge digitaliseringen ett ansikte. Som en av få representanter från professionen i Almedalen, återfanns Spak i varje panel som rörde sjukvård och IT och arvtagaren till det är inte utsedd. Spak har varit ordförande för Sveriges yngre läkare och ordförande i Läkarförbundets råd för IT och medicinteknik.
Olof Berglund , Stockholm Innovation, hjälper entreprenörer och småföretagare att växa i världen.
Sven Ekholm som jobbar med bygget av bild-och interventionscentrum, BoIC, vid Sahlgrenska.
Larry Leksell , grundare och ordförande för Elekta, har inte slutat engagera sig i samhällsfrågor.
Maria Helling är vd för Swecare som hjälper företag att finna nya marknader.
Filippa Nyberg , läkare, chef för regionalt cancercentrum Uppsala Örebro.
Lars-Åke Brodin , utvecklade KTH:s skola för Teknik och hälsa i Flemingsberg, själv uppfinnare och entreprenör.
Barbro C Ehnbom är en viktig länk mellan USA och Sverige genom sitt möte SALSS som i år kommer tillbaka med förnyad kraft. Ett möte som samlar nobelpristagare, professorer, de främsta inom näringslivet och investerare. Från båda länder.
Peter Wallenberg jr, Ordförande, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.
Björn Löfqvist , medicinteknisk chef i Kalmar, jobbar också på SKL, samt sitter med i TLV:s referensgrupp.
Stanley Holsteiner har som ansvarig för flytten in i de nya lokalerna i Nya Karolinska Solna haft en i det närmaste oändligt stor budget för konsulttjänster, vilket ger ett stort inflytande. Enligt Dagens Nyheter har han betalat konsulter under förra året för 247 miljoner kronor. I Dagens Medicin försvarade han sina utlägg med: “Det svårt att säga exakt vad det handlar om, man blandar lätt ihop olika poster”
Melvin Samsom har som sjukhusdirektör på Karolinska Universitetssjuhuset fått mycket kritik för sitt agerande efter att kirurgen Paolo Macchiarini forskningsfusk avslöjades. Enligt debattartikel i Läkartidningen försökte han tysta ner de kolleger som agerade visselblåsare.
Läs också: Mäktigast i medtechvärlden 2017: Plats 1 - 33
Läs också: Maktlistan 2017 plats 34 - 66