23948sdkhjf

Medtechvärldens mäktigaste 2017

Medicinteknik är en del av lösningen på framtidens vårdutmaning. Politiska beslut, vårdens strategier för framtiden och många människors personliga engagemang är avgörande för hur människor kommer att vårdas i framtiden. Här är de. De människor inom forskning, industri, vård och samhälle som just nu har mest makt.

Catarina Andersson Forsman har i dag mest makt i medtechvärlden efter att hon själv varit patient och fått en insyn i

vården. Den myndighet Andersson Forsman är generaldirektör för har också fått utökat uppdrag i samband med de nya medicintekniska förordningarna. Läs hela intervjun här .

Daniel Forslund är innovationslandstingsråd i Stockholm för Liberalerna och har till uppgift att föra in innovativa lösningar i vården. Sedan han fick posten för tre år sedan har han förändrat grunderna för hur vård ska bedrivas. Med en viktig justering i ersättningsmodellen kan människor i dag få kontakt med en läkare på en vårdcentral, utan att vänta i ett väntrum eller ens på en telefontid. De första digitala vårdcentralerna har fötts. Forslund är en sann ”doer”. Med ett förflutet på Vinnova vet han vilka hinder innovativa lösningar och företag lever med och han vet vad som krävs för att hindren ska övervinnas. Med sin starka emotionella intelligens har han ett politiskt försprång då han kan sätta sig in i olika medborgares perspektiv och behov och sedan förändra verkligheten för att den ska passa människorna.

Sofia Ernestam är läkare och verksamhetschef vid nystartade Centrum för Reumatologi i Stockholm, som ska underlätta för människor med smärta att få rätt vård. Ernestam är kraften bakom flera patientstärkande digitala projekt, som Patientens egen provhantering och ontilederna.nu. Som projektledare för 4D artriter har hon ett officiellt uppdrag att ”skapa bättre förutsättningar för kunskapsbyggande och informationsöverföring mellan vård och forskning”. I hennes nya uppdrag ligger också att hon ska ”utveckla nya arbetssätt och e-hälsolösningar i nära samarbete med patienterna”. Ernestams inställning till patienten som en samarbetspartner sprider sig och inspirerar andra att ta in vårdtagaren som en av ”specialisterna”.

Anders Lönnberg är nationell life science-samordnare och ska fungera som länk mellan regering och industri, men det blir även en hel del vårdfrågor luftade på regeringskansliet. Han ska i sin roll även ta fram underlag till innovationsrådet. Anders Lönnberg har som tidigare ordförande Diabetetsföreningen Stockholm patientens perspektiv. Han kan tala så att folk lyssnar, är orädd och har samtidigt en lugnande inverkan på sin omgivning. När han tillsattes som nationell samordnare ifrågasattes hans roll, men nu konstateras att samtalsklimatet mellan industri, akademi och profession har aldrig varit bättre.

Sara Riggare kallar sig själv professionell patient och använder sin egen erfarenhet i sin roll som forskare och entreprenör. Från början var hennes mål med forskningen att hitta lösningar för att själv bli bättre i sin Parknison, men målet har vuxit. Idag är hon en framstående företrädare för alla patienter. Som sådan blir hon inbjuden att tala vid konferenser i hela världen och sitter med i flera kommittéer och grupper, bland annat Karolinska Sjukhuset patientråd och regeringens life science-grupp. Hon har ett avväpnande sätt och kan också på ett pedagogisk sätt hjälpa vårdenheter att internalisera patientens perspektiv i verksamheten.

Göran Stiernstedt är läkaren som innehaft alla viktiga maktpositioner i Sverige och har idag ett inflytande i kraft av kompetens och nätverk. Han är ankaret i Stockholms läns landstings super-sjukhusstyrelse, som består av Danderyds sjukhus, Södersjukhuset och Södertäljesjukhus. Nyligen valdes Stiernstedt in i Karolinska Institutets styrelse med uppdrag att knyta ihop akademi med klinisk verksamhet och återskapa förtroendet. Gjorde utredningen ”Effektiv vård” och nu ska vården förändras enligt Stiernstedts anvisningar.

Darja Isaksson är IT-entreprenör och guru inom digitalisering. Isaksson kan peka på vad som saknas i svensk sjukvård, men kan också förklara hur digitala lösningar ska göras för att ge bästa möjliga effekt för slutanvändaren. Sitter med i regeringens innovationsråd och gör sitt bästa för att leverera samhällsförändring utifrån den rollen.

Louise Strand , ordförande för Landstingsnätverket för upphandling, LfU och inköpsdirektör i region Skåne, inspirerar och uppviglar kolleger till mod i upphandlingsprocessen.

Carl Bennet äger största medtech-bolaget på börsen, Getinge, och är fortfarande styrelseordförande. Med ett starkt nätverk och likaledes starkt samhällsengagemang får Bennet saker att hända. Bland annat är han med och vänder vår tids största samhällsproblem, till något positivt. De nyanlända som är utbildade, bland annat ingenjörer, får genom Jobbsprånget tillgång till arbetsmarknaden. Projektet drivs av Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, och en av initiativtagarna är: Carl Bennet.

Robert Winroth , mp, innovationslandstingsråd i Västerbottens läns landsting. Har ändrat vårdens inställning till att

samarbeta med näringslivet. Genom att våga ingå partnerskap med bolagen har många synergier skapats. Han var även en av drivkrafterna bakom den nya ersättningsmodellen för innovationer som landstinget i Västerbotten har tagit fram - och vinnarna är patienterna.
Jenni Nordborg är chef för Hälsa på Vinnova och har uppdraget att förnya förutsättningarna för hälsa i Sverige. Nordborg har stor förståelse för medtechbolagens förutsättningar sedan sitt jobb på laserföretaget Cobolt, där hon var marknads- och försäljningschef i sex år.

Mikael Damberg , s, näringslivs- och innovationsminister. Har under det gångna året flera gånger öppnat statens plånbok i syfte att stödja och utveckla den svenska medicintekniksektorn.

Patrik Sundström , programansvarig för ehälsa på SKL. Ehälsa utvecklar välfärden. SKL:s uppgift är att stötta utvecklingen av ehälsa och välfärdsteknik i kommuner, landsting och regioner för att se till att vi verkligen tar vara på digitaliseringens möjligheter och i förlängningen kan få en mer jämlik, högkvalitativ och resurseffektiv vård. Och för detta uppdrag är Patrik Sundström chef.

Carolina Wallenius är just nu nordenchef för GE Healthcares konsulter och enterprise solutions som innebär att hon utvecklar digitala lösningar utifrån hälso och sjukvårdens behov. Under många år arbetade hon som vd för Nowa Health, men har nu skaffat sig resurserna från ett av världens största företag för att ta Nordens hälso- och sjukvård till nästa steg. Har haft flera ledande positioner inom Stockholms läns landsting.

Johannes Schildt , medgrundare och vd av digitala vårdcentralen Kry. Startupbolagets affärsidé är att vara ett webbaserat alternativ till vårdcentralen genom att koppla ihop patienter med läkare genom videosamtal. Under 2016 tog bolaget in 60 miljoner i riskkapital för att stärka sin position och bredda sig ut i Europa. Detta är en viktig aktör som genom sin närvaro kan snabba på den digitala utvecklingen inom landstingen OBS: foto Pierre Björk

Inger Ek , generaldirektör Upphandlingsmyndigheten. Varje år upphandlar den offentliga sektorn varor och tjänster för över 600 miljoner kronor. Rätt använd kan upphandlingen utgöra ett effektivt instrument för att åstadkomma flera positiva effekter i samhället och främja innovationen. Inger Ek är chef för den instans som ska stödja och utveckla detta och se till att det sker effektivt och rättssäkert. Foto: CA Studio

Johan Höglund , tidigare chef på Philips och nu Tieto Healthcare, driver osjälviskt samhällsfrågor som samverkan och digitalisering. Är även en stark förespråkare för samverkan mellan bolagen, vilket gjort honom till en ofta anlitad paneldeltagare på offentliga arenor som Almedalen.

Therese Sjöberg , projektledare vid Innovationsplatsen på Karolinska sjukhuset. Utsågs nyligen av Vinnova som en av de största innovationstalangerna och tidningen Veckans affärer listar henne bland landets absoluta supertalanger. Fotograf: Ola Lundström

Anders Ekholm , framtidsforskare. Han är klok som en bok och beskriver på ett sätt så att alla begriper när han tar sig an demografriförsjkutning och framtiden sjukvård. När Anders talar lyssnar man. Och förstår.

Gabriel Wikström , s, minister för folkhälsa och sjukvård. Mer än halva mandatperioden har gått och efter en osynlig och svag första halvlek har statsrådet nu blivit varm i kläderna. Från ett stort fokus på idrottsfrågor använder Wikström nu sin position till att på allvar ta plats i debatten om framtiden sjukvård.
Ann-Sofie Lodin, regiondirektör i Västra Götalandsregionen och med i regeringens expertgrupp för life science-sektorn, med västra Sveriges största plånbok och mer än 50 000 anställda.
Anna Lefevre Skjöldebrand , vd för Swedish Medtech, har fått rösten som företrädare för industrin och de företag somär med i branschorganisationen. Bland annat i regeringens expertgrupp för life science. Som ordförande i Vinnova-finansierade MedTech4Health, som sitter i branschorganisationens lokaler, har Lefevre Skjöldebrand också fått uppdraget att hjälpa företag att få anslag från Vinnova. Lefevre Skjöldebrand sitter också med i styrelsen för ett antal bolag, bland annat bemanningsföretaget Dedicare.

Lars Carlsson , huvudprojektägare medicinteknik Nya Karolinska Solna. Har ansvarat för inköpen av medicinsk teknik och IT till storbygget i Solna.

Peter Jihde, programledare TV4 och initiativtagare Jihdes diabetes. Genom att ta insulinsprutor i direktsändning, öppet diskutera och förklara har Jihde gjort sin diabetes till var mans egendom och bidragit till att synliggöra sjukdomen.
Ingrid Bengtsson-Rijavec Hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne. Står bakom flera innovativa förslag som till exempel ett mobilt operationsteam som åker till sjukhus i hela Skåne där det finns lediga operationssalar, allt för att korta väntetiderna till operation.

Ulrika Ohlsson på Getinge arbetar på global nivå med att internt och externt optimera de lanseringar bolaget gör och att anpassa dem efter kundernas behov. Är även ordförande i Swedish medtechs hjälpmedelsgrupp. Tidigare sjukgymnast som tagit klivet in i näringslivet där hon med hälsoekonomi som ledord gör karriär inom hjälpmedelskoncernen och påverkar sin omgivning.

Lina Strand Backman , chef för VGRs nya organisation Innovationsplattformen, med uppdrag att fånga upp och implementera nya innovationer i vården. Hanterar också Innovationsfonden. Stort fokus på medtech.
Anders Carlberg är ansvarig chef för forskningen och utvecklingen vid kontoret för Regionutveckling i Västra götalands regionen. Styr över strategi och satsning på bland annat medicinteknik. Sitter också med i Medtech4Healths styrelse och som VGRs representant i MedTech West.

Agneta Karlsson , statssekreterare på socialdepartementet, jobbar med att ge underlag och hjälpa sjukvårdsministern att välja var pengarna ska satsas. Stor potential.

Niklas Eklöf , digital strateg på ehälsomyndigheten. Eklöfs uppdrag är främst att representera myndigheten i olika sammanhang som rör hälsoinformatik och interoperabilitet. Även myndighetens omvärldsbevakning inom e-hälsoområdet ligger på hans bord.

Lotta Ljungqvist blir nu vd för GE Healthcare, efter att ha varit forskningschef. Blir också vd för nya Bioprocess Innovation Hub, en nationell testbädd för produktion av biologiska läkemedel som byggs för fullt i Uppsala.

Dag Forsén , Hälsans nya verktyg. Flitigt anlitad föreläsare vars huvuduppgift är att få oss att förstå digitaliseringens möjligheter. Genom att ta fram och sprida fallstudier visar de vilka möjligheter som finns och hur bra det kan bli när ehälsa och välfärdsteknik får ta plats i vården. Forsén är inte bara projektledare och föreläsare – han är opinionsbildare.

Emma Henriksson , KD, ordförande i riksdagens socialutskott och framåtlutat i frågor som rör framtidens vård.

Läs också: Maktlistan 2017 plats 34 - 66

Läs också: Maktlistan 2017 plats 67 - 100
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078