23948sdkhjf

Livsviktigt armband

Att möta patienter som inte själva kan redogöra för sin sjukdomshistoria är vanligt för sjukvårdspersonal. Nu testas armbandet ICE Charms som ger den mest akuta informationen.
Dagligen kommer sjukvården i kontakt med patienter som inte är kontaktbara eller av annan anledning inte kan redogör för eventuella sjukdomar, medicinering och annan viktig information. Nu testas armbandet ICE Charms av ambulanssjukvården i Göteborg.

ICE är förkortningen för In Chase of Emergency och Charms symboliserar att armbandet eftersträvar att mer efterlikna ett smycke än ett sjukvårdsföremål.

Armbandet är kopplat till en hemsida där personen själv lägger in den information man vill dela. Ett samarbete med Tieto ger också – om patienten gett sin tillåtelse – ambulansens medarbetare möjlighet att via mobil nationell patientöversikt läsa sjukvårdens anteckningar.

- Det här något som man från ambulansvården efterfrågat länge. Vi tror att ICE Charms kan leda till ökad patientsäkerhet, menar Anette Åquist-Falkenroth , medicinsk informationsdirektör vid SU.

Från innovationsmyndigheten har Vinnova har projektet fått ekonomiskt stöd med drygt 3,5 miljoner kronor för att kunna se hur armbanden fungerar i praktiken.

Projektet inleddes för drygt två år sedan och mycket av arbetet hittills har varit inriktat på att hitta tekniska lösningar så att patientuppgifter ska kunna göras tillgängliga i mobila enheter på ett säkert sätt. Ingen information finns dock i själva armbandet utan ligger lagrad i en molntjänst som är nåbar för ambulanspersonalen.

Till de tester som nu ska genomföras söks 500 patienter med diabetes, stroke, afasi eller epilepsi. Och bor man i Storgöteborg kan man kostnadsfritt anmäla sig. Anmälan kan göras via webben på adressen www.icecharms.se . Vid testerna ska systemet prövas tekniskt och kliniskt och på sikt hoppas man att ICE Charms ska bli förstavalet för svenska landsting vid identifiering och val av inledande behandling i ett akut läge.

- I dag har man inom ambulanssjukvården ingen snabb möjlighet att säkert identifiera patienter och ta del av väsentliga uppgifter om ett sjukdomstillstånd. Det här är något nytt och jag tror att det kommer att bli till stor nytta, säger Anette Åquist-Falkenroth.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063