23948sdkhjf

Sprider hjälpmedel och utbildning i Indien

Stort behov av pedagogiska verktyg - och utrustning. Det var lärdomen efter första resan till Pravara Institute of Medical Science i Indien. Nu har Kristina Kindblom och Carina Ursing skapat Hjälpmedel utan gränser som sprider kunskap och utrustning.


Det hela började 2009 när Kristina Kindblom och Carina Ursing började arbeta på Pravara Institute of Medical Science i Indien med utbildning av sjukgymnaster. De insåg tidigt att begränsningarna på plats inte bara handlade om kunskapsutbyte. Det saknades utrustning. Hjälpmedel. Både i utbildningen, på kliniken och för patienterna.

– Det är utmanande att föreställa sig hur mycket ett hjälpmedel egentligen kan betyda. Hur mycket det kan underlätta vardag och liv, öka fysiskt och psykiskt välmående och bidra till en människas självständighet, förklarar Kristina Kindblom.

Företag kontaktades och många hade utrustning att donera. Vid varje resa tillbaka till Pravara hade de packningen full av hjälpmedel. De har själva satt sig i rullstolar och packat så mycket de orkat bära. Även besökare har fått ha sina väskor fullpackade från Sverige. Det var så det började.

– På sikt förstod vi att det var ohållbart att förmedla hjälpmedel på det sättet.

Idén att starta en mer ordnad hjälpmedelsdistribution växte successivt fram. På hösten 2013 startades Hjälpmedel utan gränser och organisationen växer, bland annat genom ett samarbete med Swecare. Syftet skulle vara att distribuera hjälpmedel till behövande personer i länder med resurssvaga områden, för att möjliggöra och underlätta dagliga aktiviteter, samt aktiviteter som ökar livskvalitet (möjlighet till inkomst, livskvalitetshöjande fritidsaktivitet eller motsvarande).

För varje hjälpmedelsleverans tillkommer utbildning och pedagogiska underlag för att kunna föra kunskapen vidare.

– Undervisning är nödvändig! Det är konceptet med HUG. Carina och jag har kontakt med sjukhus och universitet regelbundet och jag är här cirka två månader per år som gästprofessor, men också som lärare på utbytesprogrammet Linneas-Palme via Karolinska Institutet (lärare och studentutbyte).

Projektet har visats hållbart. Flera forskningsprojekt kring hjälpmedel har startat på det lokala universitetet. Även ekonomin tar form. De båda kvinnorna och deras organisation har ett bra nätverk och många som hjälper till.

En last per år har gått iväg med hjälpmedel till området. Hjälporganisationer, vårdinrättningar, hjälpmedelsföretag eller tillverkare av hjälpmedel och medicinsk utrustning, frakt-/transportföretag samt personer med erfarenheter av bistånd och välgörenhet. Första året sökte de och fick pengar från Hjälpmedelsinstitutet innan den myndigheten la ner sin verksamhet.

Handicare och Sodexo är viktiga sponsorer från industrin. Även fraktbolaget i Göteborg har stöttat sen starten.

Alla kostnader i Indien, som tull, skatt och frakt från Mumbai till Loni bekostas av sjukhuset/universitets stiftelse PMT (Pravara, Medical Trust).

I övrigt är verksamhetens kostnaden till största delen distribution och frakt av hjälpmedel, upplägg och utveckling av hemsida varför ekonomiska bidrag kommer att vara nödvändiga och redovisas. Aktiviteter såsom föredrag, seminarier, viss undervisning och mindre välgörenhetsaktiviteter kan komma i fråga men ska då regleras noggrant med budget och revision.

Kristina Kindblom och Susanne Bernhardsson berättar om sitt arbete på bloggen på hjalpmedelutangranser.se .

– Vi tror inte att det bara är att skicka iväg grejer. Nyttan med hjälpmedlen kan mångfaldigas genom utbildning. Därför arbetar vi med undervisning av indiska sjukgymnaster, patienter, anhöriga och vårdpersonal, hjälp till självhjälp är således ett ledord för oss.

Pravara Institute of Medical Science ligger i Loni på landsbygden 35 mil från Mumbai i staten Maharashtra i västra Indien. Det är en av de största och mest invånarrika staterna i Indien. Universitetet har utvecklats ur skolan som skapades av en kooperativt ägd sockerfabrik. Nära sockerfabriken öppnades också en sjukstuga som i dag är ett sjukhus med 700 sängplatser. Offer för trafiken är den vanligaste orsaken att hamna på sjukhuset.

– Det finns en glädje, en entusiasm och en nybyggaranda sen Asiens första kooperativt byggda sockerfabrik startade det här universitet. Det smittar av sig!

Till en början hade organisationen för avsikt att förmedla hjälpmedel till Indien, men nu utvecklas projektet och modellen prövas för att kunna användas i andra länder.

– På sikt hoppas vi att någon större organisation tar över HUG och att Indien i framtiden kan producera egna hjälpmedel med bra kvalitet, som kan användas till utlåning och försäljning till rimliga priser, avslutar Kristina Kindblom.

Lista på hjälpmedel som behövs:

Rullstolar
Rollatorer
Fristående toastol
Hink till fristående toastol
Kryckkäppar
Käppar
Duschpall med arm/ryggstöd
Fotpall
Gåbord
Kontorsstol m hjul+broms, hydraulisk/typ
Dynor av olika slag
Glidbrädor
Gångbälten
Pinkflaska
Förhöjningsklossar
Mobila hygienstolar toa/dusch
Ortoser

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093