23948sdkhjf

"Viktiga trender på D"

Låt oss en gång för alla fastslå. Digitalisering är inte en företeelse bland yngre. Enligt statliga Internetstatistik använder mer än 70 procent av pensionärerna i Sverige internet varje dag. Varje dag. Många har surfat i 20 år och är vana internetanvändare.

Digitaliseringen är för mig, i min vision om ett bättre samhälle, inte en fråga om effektivisering. Det är en fråga om demokrati.

På en nivå är vi alla olika och det bästa för den stora massan är att bli behandlade på den för individen korrekta sättet. Varje kropp reagerar olika på sin miljö, varje genuppsättning fungerar i en unik kontext och varje cancercell måste analyseras och bli attackerad på, utifrån sin unika egenskap, rätt sätt.

På det sättet är “big data” och det som kallas “personilized medicine” ett av de enskilt viktigaste forskningsområdena utifrån ett folkhälsoperspektiv. Hur ska just dina risker att bli sjuk förebyggas och hur ska just du behandlas. Socialstyrelsens råd fungerar inte för alla. Det är demokrati i sin enklaste form att varje kropp ska få styra (sin behandling).

Därtill är förstås tillgång till information, som journalen, provsvar och behandlingsresultat, en viktig del för rätten för folket att vara med och styra. Oavsett ålder.

Det var demokrati och digitalisering, men även det tredje d:et har jag nämnt. Demografin och den växande skaran äldre. För dem, eller oss ska jag säga eftersom jag själv som liten gumma kommer att tillhöra demografisk majoritet när framtidsprognosen 2050 slår in, känns det bra att digitaliseringen nu hösten 2016 hamnat på allas bord i hela

vårdapparaten.

Bildtext: Här står jag med Carl Bennet , som byggde upp Getinge och fortfarande är huvudägare. Han jobbar nu extra med att hjälpa välutbildade nyanlända att hitta jobb. Läs mer om Jobbsprånget hos Ingenjörsvetenskapsakademin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066