Getinge knoppar av verksamhetsområde
Bolaget föreslår en avknoppning av verksamhetsområdet Patient and Post-Acute Care.
Efter avknoppningen ska Getinge istället lägga fokus på två verksamhetsområden: Acute Care Therapies och Surgical Workflows. Acute Care Therapies omfattar produkter och lösningar för intensivvård samt för behandling av lungorna och hjärtkärlsjukdomar medan fokus på Surgical Workflows ligger på infektionsbekämpning och utrustning för operationssalar samt avancerade it-system för sjukhus.
Patient & Post-Acute Care omfattar bland annat produkter och lösningar för säker patienthantering, förebyggande av ventromboser, medicinska sängar, hygiensystem samt tidig mobilisering av vårdtagare.
- En framtida notering av Patient & Post-Acute Care kommer att öka möjligheten för båda bolagen att framgångsrikt kunna realisera sina strategier och på bästa sätt kunna fortsätta att skapa såväl kundnytta som aktieägarvärde, säger Joacim Lindoff, tillförordnad vd och koncernchef för Getinge Group, i ett pressmeddelande.
Getinge har haft ett oroligt år och bolaget visar upp en minskning i resultatet före skatt med 146,2 procent under det tredje kvartalet. Det landade på -110 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 238 miljoner under motsvarande period året innan.
Anledningen till det minskade resultatet var en ökning i omstruktureringskostnaderna till 732 miljoner kronor från 213 miljoner förra året. 628 miljoner utgörs av avsättning för de åtgärder som den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA kräver i bolagets fabrik i tyska Hechingen, samt av nedskrivningar av FoU-projekt och kostnader för byte av ledande befattningshavare, efter att bolagets vd och koncernchef Alex Myers fick sparken i augusti .
Getinges orderingång minskade med tre procent till 7, 18 miljarder (7, 40) medan nettoomsättningen gick upp med 0,1 procent, från 6,925 miljarder förra året till 6,929 miljarder. Ebita-resultatet ökade med 16,3 procent till 963 miljoner (828) och vinsten per aktie föll från 0,73 till -0,36 kronor.