23948sdkhjf

Landstingspolitiker med vilja att förändra

Robert Winroth liksom vibrerar när han pratar. Så entusiastisk är han över förändringar och möjligheter till förbättring som sker i vården inom landstinget i Västerbottens län. Nu har han stora grejer på gång. Grejer som kan bli helt avgörande, som han säger själv. – Några sömnlösa nätter har det blivit. Det är inte för att jag ville ha ett enkelt och harmoniskt liv som jag blev förändrare inom landstinget, säger innovationslandstingsrådet Robert Winroth, mp, och skrattar högt.
Läs också: Västerbotten inför ny ersättningsmodell för innovationer

Det är ingen saktmodig norrlänning som talar , även om det är norrländska som kommer ur munnen. Robert Winroth har dialekt från Västerbotten, född i Sundsvall och uppvuxen i Umeå, men han pratar fort och med mycket starka adjektiv och starka känslor. Han älskar sitt jobb.

– Vad jag gör på fritiden… eh, nej, det har jag inte tänkt på, just någon fritid har jag inte, säger han och låter uppriktigt överraskad för frågan.

Vid 21 års ålder blev Robert pappa. Det var någonstans där det hände.

– Det blev som allvar direkt. Hela livet ändrades och jag ville göra något, säger han.

I Miljöpartiet i Robertsfors fick den politiska karriären en rivstart. Det var 1998 som partiet tog makten i kommunalvalet och unge Winroth fick ta plats i kommunstyrelsen. Då var han än så länge fritidspolitiker. Sedan fortsatte han till landstinget. Först 2006 slutade han jobba och blev heltids professionell politiker. Och fritidsintresset blev både jobb och fritid.

Hur kom det sig att det blev just hälsa och sjukvård?

– Det finns ett antal bananskal utlagda längs vägen och sedan plötsligt jobbade jag med det. Så enkelt är det.

Någon stark drivkraft till just sjukvården fanns inte från början. Det var önskan att förändra till det bättre, själva politiken, som lockade Winroth.

– Ja, jag gillar den delen av politiken som är att göra, möten i landstingsstyrelsen är förstås viktiga, men det är först när förändringen kommer till stånd som jag älskar politik.

Titeln som innovationslandstingsråd passar honom. Han är inte rädd för motstånd. Inte heller för konflikter. Att genomföra förändringar är jobbigt i organisationer där resultat inte mäts på något enkelt vis och förändringen inte nödvändigtvis går att räkna på. Hur många som har hatat honom när han står och ska presentera en ny förändring vet han inte, men han berättar att han har varit i situationer där över 300 människor till en början visat stor avsky.

– Men då handlade det om stora strukturella förändringar!

Fick ni idén till innovationslandstingsråd från Stockholm (där förste inrättades när Daniel Forslund fick jobbet 2014)?

– Nej, absolut inte! Min tjänst var redan färdig och vi trodde förstås att jag skulle bli först i landet. En månad innan jag tillträdde läste jag om Daniel “förste i Stockholm”, typiskt va, haha! Men det är uppriktigt kul och viktigt att vi nu är två landstingsråd med särskilt ansvar för att det blir verkstad!

Frågan är vad ett innovationslandstingsråd gör. Enligt Robert Winroth har tjänsten i huvudsak två viktiga uppgifter. Det ena är att ändra arbetssätt och metoder i vården och det andra är att öka innovationstakten. Att få in helt nya typer produkter i vården som inte finns med på inköpsavdelningens listor idag.

Det har varit en lång resa. Först var han och innovationsteamet tvungen att ändra vårdens inställning till att samarbeta med utomstående.

– Det var ett enormt jobb. Landstinget är inte gjort för att samverka, att jobba i partnerskap. Vi var inte någon sammansvetsad organisation. Vi jobbar i stuprör och har egentligen varken patienten i centrum eller organisationen. När vi fick tillgång till den kunskap som ett stort företag har, om alltifrån omorganisering till ny teknik. Då hände något.

Det stora företaget som kom in först heter Philips Healthcare. Kunskapen som de fick tillfälle att dela med sig av till Västerbottens läns landsting var framförallt verktyg att analysera. Analysera flöden, affärer, processanalys och mycket mer.

– För oss i landstinget har det där varit en fantastisk resa. Vi fick tillfälle att se på oss själva och vår organisation på ett helt nytt sätt, som vi tillsammans kunde analysera. Vi blev ett team, både inom landstinget och tillsammans med företagen.

Det de gjorde var att samarbeta på prov. En ny psykiatrisk slutenavdelning skulle byggas, med en organisation från 60-talet, som skulle utvecklas och få ett modernt hem.

När avdelningen på Norrlands Universitetssjukhus projekterades var det patienterna och personalens önskemål som låg till grund för bygget. Det som tydligt såg annorlunda ut var designen, ljussättningen och färgerna, men den viktiga förändringen var sättet att jobba.

Fler case med partnerskap har gjorts. Ett med Västerbottens landsting, tillsammans med Stockholms läns landsting, Philips Healthcare och diagnostik- och läkemedelsbolaget Roche som tillsammans har tittat på lösningar för ”morgondagens primärvård”. En satsning tillsammans med Vinnova.

– När vi inledde partnerskapsresan så började en mycket betydelsefull och revolutionerande tid för oss. Vi på landstinget kan vård och företagen har sin organisationskunskap, men resan har lärt oss mycket, vi har gjort många misstag och fått många lärdomar att ta med oss. Ingen hade nog förstått vidden av hur tufft det skulle bli, säger han, och skruvar på sig när jag ber om exempel.

Hur har ni gjort för att samtidigt kunna hålla er integritet mot leverantörerna?

– Målet är ju att hitta lokala leverantörer och förstås stora leverantörer, så det här har inte inneburit att vi lovat upp oss för något inför framtiden. Det har varit mycket jobb också för dem och vi har ställt ganska höga krav.

Redan innan tjänsten som innovationslandstingsråd inrättades har Västerbottens läns landsting haft en lång rad innovativa projekt. De var först i landet med att erbjuda videobesök, istället för ett traditionellt läkarbesök på vårdcentralen.

Länet har en åldrande befolkning och långa avstånd. Det kommer inte att ändras. Robert Winroth och hans vänner inom landstiget har stora utmaningar som måste lösas. Helst på nya sätt.

– Det här är bara början. Nu vill jag se att allt det nya fungerar, sedan ska vi fortsätta att bli ännu bättre.

Läs också: Västerbotten inför ny ersättningsmodell för innovationer

_______________________________________

Namn: Robert Winroth

Jobb: Innovationslandstingsråd i Västerbottens läns landsting.

Ålder: 43

Bor: bostadsrätt i centrala Umeå.

Familj: Singel, Två vuxna barn (Wendelina 22år och Hampus 20 år)

Jobb innan politikerkarriären: Entreprenör ( senast IT/Telecom)

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.105