Sinnenas samspel
Hur våra sinnen fungerar och samspelar påverkar vårt välmående i stor utsträckning – något som blir kännbart inte minst när en sinnesfunktion inte fungerar fullt ut. Men det finns hjälp att få – en hel grupp med hjälpmedel inriktar sig på just detta.
- Våra hjälpmedel skiljer sig från traditionella hjälpmedel. För att kunna välja och förskriva rätt hjälpmedel måsta man förstå hur våra sinnen fungerar i vardagen, förklarar Eva Söderbaum, försäljningschef på Komikapp.
Ett exempel på ett sinnesstimulerande hjälpmedel är täcken, dynor och kläder med tyngder som är ett erkänt hjälpmedel mot sömnstörningar, motorisk och psykisk oro hos både barn, vuxna och äldre.
Perioder av dålig sömn har de flesta upplevt, och vi vet vad störd sömn gör med oss bara efter en natt. Vi blir lättirriterade och sämre på att koncentrera oss. Längre perioder av sömnlöshet orsakar bland annat hyperaktivitet, försämrad uthållighet och nedsatt inlärningsförmåga.
- Alla kan relatera till dålig sömn och det känns rakt igenom gott när jag ser hur många bolltäcken som förskrivs eftersom det innebär att många kommer att få sömnen tillbaka.
Sinnesstimulerande hjälpmedel skiljer sig från mer traditionella hjälpmedel som exempelvis förflyttningshjälpmedel och kräver därför sin egen förklaring.
- Vi vill visa på vikten av dessa hjälpmedel, att de verkligen är hjälpmedel och kan göra stor skillnad för den enskilde. De kan vara skillnaden på att fungera i skola och på arbetsplatsen eller på att inte fungera i vardagen.
Under Fokus Hjälpmedel i Västerås håller Eva Söderbaum en workshop kring sinnenas samspel och sensomotoriska hjälpmedel.
- Vi vänder oss till förskrivare, beslutsfattare och anhöriga och vill berätta om den här speciella gruppen av hjälpmedel och hur de kan hjälpa människor att fungera bättre i vardagen.