23948sdkhjf

FN-möte om resistensen

Under FN:s fjärde generalförsamling någonsin om en hälsofråga lades fokus på antibiotikaresistens och på hur medlemsländerna kan samarbeta mot problemet.
– Det här är inget som kanske kan hända i framtiden. Det är redan en verklighet i alla delar av världen, sade FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon under mötet som hölls förra veckan, och underströk att antimikrobiell resistens hos bakterier, virus, svamp och parasiter är ett allvarligt och växande problem när det gäller såväl folkhälsan som hållbar livsmedelsproduktion och -utveckling, enligt FN:s Nyhetssida.

Under mötet – som anordnades av Världshälsoorganisationen WHO, FN:s organisation för livsmedel och jordbruk (FAO) och Världsorganisationen för djurhälsa (OIE) – kom FN:s medlemsstater överens om att jobba mot spridningen av antimikrobiell resistens inom såväl sjukvård som veterinärmedicin och jordbruk. Länderna lovade även att ta fram nationella arbetsplaner mot spridningen av resistens.

Under mötet gick WHO, FAO och OIE tillsammans ut med ett uttalande som underströk vikten av sådana arbetsplaner, av att utveckla bättre system för att följa upp användningen av antimikrobiella substanser hos människor, djur och i jordbruket samt av att länderna måste samarbeta för att motverka problemet. Dessutom kom medlemsländerna överens om en politisk deklaration som bland annat innebär att de ska arbeta efter den globala handlingsplan mot antimikrobiell resistens som togs fram av WHO, FAO och OIE år 2015. Förutom det får FN:s generalsekreterare även i uppgift att rapportera hur arbetet med resolutionen har gått till den 73:e generalförsamlingen år 2018/2019.

Mötet var fjärde gången som FN:s generalförsamling diskuterade en hälsofråga. Tidigare ämnen har varit HIV, kroniska, icke-smittsamma sjukdomar samt ebola.

I samband med mötet har 13 läkemedelsbolag – däribland AstraZeneca, Pfizer, Johnson and Johnson, Roche och GSK – kommit överens om att arbeta mot spridningen av resistens genom att jobba efter fyra mål som ska vara uppnådda år 2020. Det skriver Business Insider. Målen överensstämmer med åtgärder som lyftes fram i den deklaration som undertecknades av 85 läkemedels-, bioteknik- och diagnostikföretag samt nio branschorganisationer i samband med Världsekonomiskt forum, World Economic Forum, som gick av stapeln i Davos, Schweiz, i januari.

Företagens fyra åtaganden:

Antibiotika bara ska användas av patienter som faktiskt behöver dem.
Arbeta mot spridningen av antibiotika från produktionen.
Öka tillgången till behandlingar mot olika infektioner och motarbeta försäljningen av förfalskade läkemedel.
Främja utvecklingen av nya läkemedel, vaccin och diagnostikmetoder.

Enligt en rapport från utredningen The Review on Antimicrobial Resistance, som inleddes år 2014 av regeringen i Storbritannien, så kommer antalet dödsfall orsakade av resistenta bakterier att öka från 700 000 personer om året idag till tio miljoner år 2050 om antibiotikaresistensen fortsätter att utvecklas i samma takt som nu.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066