11 miljoner på teknik till äldre
Linköpings kommun har fattat beslutet att äldre ska få tillgång till smartare teknik. Trygghet och minskad isolering för de äldre och ett stöd i arbetet för personalen är målet.
Redan nu under hösten ska vårdboendena Sandrinoparken, Åleryd och servicehusen Vikingstad, Trädgårn och Linghem fungera som testbäddar. Det innebär att utförare, personal och enskilda äldre testar välfärdsteknik, men också att man studerar vad tekniken innebär för sättet att arbeta.
– Vi vill satsa på välfärdsteknik. Den ger oss nya möjligheter att erbjuda en ökad trygghet för den enskilde. Individen avgör på vilket sätt hjälpen eller stödet ges och tekniken blir ett komplement till den övriga omsorgen. Samtidigt satsar vi på ökad bemanning inom äldreomsorgen, säger äldrenämndens ordförande Mikael Sanfridson, S.
Enligt pressmeddelandet ska Äldrenämnden satsa cirka 11 miljoner kronor mellan 2016 och 2018 på att ta fram välfärdsteknik som kan ge den enskilde ökade valmöjligheter. Det kan till exempel vara mobila trygghetslarm, att kunna prata med hemtjänsten via iPad eller att hemtjänsten gör ett digitalt besök i stället för att öppna dörren på natten. Andra exempel är rörelsesensorer som slår larm om bristande aktivitet i den enskildes hem, klocka som meddelar om den enskilde äldre har gått för långt bort på sin promenad och medicinpåminnelse.
Arbetet med att utforma välfärdstekniken sker i nära samverkan med utförare och individen. Utförarna Leanlink, Attendo och Vardaga deltar.
– Genom att ta vara på dessa kunskaper kan vi öka kvaliteten, få en mer jämlik vård och omsorg och använda resurserna mer effektivt, säger omsorgsdirektör Linda Ljungqvis t.
Resultatet från testbäddarna kommer att utvärderas tillsammans med den enskilde och närstående samt utförarna. Är den gemensamma upplevelsen att tryggheten och arbetssätt förbättrats, kan erfarenheterna och teknik införas på flera boenden i Linköping under 2017.Flera olika leverantörer kommer att vara delaktiga i arbetet med testbäddarna innan upphandling sker.