Det här är Medtech4 Health
Nu våras det för medtech-industrin. Genom nya Medtech4Health ger regeringen mer pengar än någonsin, direkt till branschen och användarna. Kravet är samarbete mellan yrkesgrupperna. – Det är ett sådant fantastiskt tillfälle det här, greppet är nytt och annorlunda och många har redan funnit varandra, redan innan medlen är fördelade, säger chefen Reidar Gårdebäck.
Målet är dubbelt. Att öka Sveriges konkurrenskraft och att Sverige ska få mer och bättre vård till lägre pris. Med konkurrenskraft är förhoppningen att fler innovationer ska bli produkter i Sverige och svenska exportvaror och att Sveriges ska bli bäst i världen på medtech. Det andra målet ska uppnås genom att vård- och omsorg får vara med och utveckla framtidens innovationer som ska rädda den framtida sjukvårdsbudgeten.
MedTech Magazine har stämt träff med de två huvudansvariga inom Medtech4health på Vinnovas kontor i Stockholm. Till mötet kommer Pontus von Bahr , ansvarig för projekt inom medicinteknik på Vinnova och Reidar Gårdebäck , programdirektör för Medtech4Health. De är stolta och glada som nyblivna föräldrar, men de tar inte åt sig hela äran.
Det hela började med ett initiativ från forskaren Bertil Gonzales Guve vid CTMH på KTH i Stockholm. Han skickade in en ansökan till Vinnova, som visserligen först avslogs, men med några korrigeringar antogs.
– I efterhand var det bra att den idén avslogs, vi hade ett antal frågor som behövde rätas ut, som: “Vilka ska göra vad? Hur ska pengarna fördelas? På vilka grunder? osv”, säger Pontus von Bahr. Men när de var utredda var förslaget väldigt bra. Det var Guve och några till som gjorde det stora jobbet med att få ihop branschen, säger Bahr och Gårdebäck intygar det samma.
Den ursprungliga gruppen kallades för Nationellt forum för medicinsk teknik och de var dem tillsammans med Bertil Guve som först formulerade behoven, agendan, och slutligen ansökan till Vinnova. Nu tar Medtech4Health vid och drar samman alla de regionala medtech-aktivisterna.
– Det är många som säger det till mig, att bara genom att träffas över gränserna, lära känna varandra och formulera agendan tillsammans, är mycket vunnet. Branschen är enad, innan vi ens börjat med aktiviteterna, säger Reidar Gårdebäck.
Mycket är kvar av det ursprungliga förslaget, men programmet är nu helt nationellt och öppet för alla att söka. De tidigare regionala medtech-organisationerna är nu en viktig del av av projektets informationsstab, tillsammans med vissa landsting och universitet. Reidar Gårdebäck satt själv tidigare i branschorganisationen Swedish Medtechs styrelse, innan han tog jobbet som programdirektör.
Informationsspridningen har delats upp mellan de lokala organisationerna, i regionala informationscenter, så kallade Noder. Till den lokala Noden är det lämpligt att först söka sig för att få hjälp med vilka anslag som passar bäst och hur en ansökan ska formuleras för att ha störst chans att antas. Kravet för nästan alla ansökningar är samverkan. Flera av anslagen går inte att söka utan att vara minst två, eller tre parter. Trippel helix är inbyggt i ansökningsreglerna.
Vem är det sedan som godkänner projekten och ger anslag?
– Det är vi på Vinnova. Vi sätter samman ett råd med experter för varje anslag, det är inte branschens företrädare som delar ut pengar, säger Pontus von Bahr.
__________________________________________
Hela styrelsen för Medtech4Health
Medtech4Health och dess styrelse kommer att ta initiativ till olika insatser och utlysningar, men det är alltid Vinnova, som med hjälp av externa experter, tar beslut om vilka projekt som ska finansieras.
Magnus Lindholm, vd, Baxter Medical
Tomas Mora-Morrison, grundare, Cambio Health Care Systems
Tomas Puusepp, vd, Elekta
Eva Malmström, prorektor, KTH
Kerstin Tham, prorektor, KI
Peter Värbrand, vicerektor, Linköpings universitet
Erik Höglund, prorektor, Luleå tekniska universitet
Gunilla Westergren-Thorsson, dekan, Lunds Universitet
Lars Dahlin, prodekan, Lunds Universitet
Anders Carlberg, Region Västra Götaland
Torbjörn Kronander, vd, Sectra
Hannie Lundgren, FoUI-direktör, Region Skåne
Krim Talia, affärsområdeschef, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut
Maria Englund, personaldirektör, SLL
Anna Lefevre Skjöldebrand, vd, Swedish Medtech
Olle Larkö, dekan, Göteborgs universitet
Mats Viberg, vicerektor, Chalmers
Sune Larsson, FoU-direktör, Landstinget Uppsala
Anders Sylvan, direktör, Västerbottens läns landsting
Mats Palerius, vd, Zenicor
Jan Marcusson, FoU-direktör, Region Östergötland
Pontus von Bahr, Vinnova
Jenni Nordgren, Vinnova