23948sdkhjf

Europeiska upphandlare lär av Sverige

I höstas träffades offentliga upphandlare av medicinsk teknik från de europeiska länderna för att dela erfarenheter och tillsammans bli bättre. – Vi hyllades som hjältar, berättar Gunnar Goblirsch och Anna-Karin Ahnell, från SLL Upphandling
Från Sverige var det den europeiska branschorganisationen Eucomed som bjudit in Gunnar Goblirsch och Anna-Karin Ahnell , från Stockholms läns landstings upphandling tidigare i höstas.

Inför mötet hade konsultorganisationen Boston Consulting Group gjort en utredning och jämfört olika metoder och konkreta affärer, flera av exemplen som refererades var från Sverige och upphandlingar som letts av bland annat Goblirsch och Ahnell.

– Det ar väldigt intressant att medverka, våra svenska och de norska upphandlarnas metoder blev mycket hylllade och vi blev hjältar nästan, berättar Anna-Karin Ahnell. Sverige och Norge ansågs i det här sammanhanget vara helt i framkant.

Mötet var organiserat som ett rundabords-samtal med work shops och presentationer.

– Det handlade mycket om att knyta nya kontakter och dela goda exempel mellan länders upphandlingsorganisationer, säger Anna-Karin Ahnell.

Bakgrunden till mötet är anpassningen till de nya sättet att upphandla enligt EU-direktiven. Nu innehåller de en direkt uppmaning till offentliga inköpare att fokusera på värdet, “most economical advantageous tender, som förskortas MEAT. Det innebär att upphandlarna ska gå ifrån billigast och bäst, till att väga in kvalitet, livscykel-kostnad, kostandseffektivitet, möjlighet att köpa innovation och annat som ger fördelar för samhället som sammantaget ska ger mer värde för pengarna.

Hur fungerar upphandlingen i de andra länderna?

– Alla länder har kommit olika långt på olika områden. Spanien och Portugal har kommit långt medan Belgien började upphandla inom detta område helt nyligen. Till exempel ska Slovenien få tillgång till våra kravspecifikationen för handskar och inkontinens, eftersom de ska upphandla detta för första gången. Trots olikheterna stöter vi på liknande problem med kravställning, utvärdering och överprövningar i alla länder, säger Gunnar Goblirsch.

Under mötet i Lissabon i september lyftes svenska affärer upp som goda exempel där ovan nämda faktorer räknats med. I inbjudan till deltagarna står det att förändringen för många länder och offentliga förvaltningar kommer att kräva insatser på flera plan, som “filosofiskt, kulturellt, kunskapsmässigt och förändringar i arbetsmetod och processer”.

Blir Sverige en inspiratör nu?

– Min uppfattning är att vi definitivt har startat en process i de flesta europeiska länderna. Att överge sina tidigare relativa modeller där man poängsätter priset och i stället börja tänka vad man är beredd att betala för att ett kriterium uppfylls är en helt ny värld. Ingen ifrågasatte att vi har rätt på den punkten, säger Gunnar Goblirsch.

Bilden: Gunnar Goblirsch och Anna-Karin Ahnell, upphandlare av medicinteknik i Stockholms läns landsting.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.245