Pekplattor är extra bra...
…för flerspråkiga förskolebarn. Genom pekplattor ökar tillgängligheten av material på barnets modersmål, något som är bra för utvecklingen. Men barnet ska inte sitta ensam med pekplattan.
Men pekplattor är ett bra verktyg i förskolan för alla barn och om detta handlar en studie som nyligen gjorts vid Uppsala Universitet.
– Min studie visar att ett aktivt arbete med pekplattor inom förskolan är bra för kommunikationen för alla barn, särskilt de yngre som inte har lärt sig att tala och läsa. För barn som inte har svenska som modersmål kan plattorna vara extra viktiga, eftersom de har svårt att få hjälp av svenskspråkig personal, säger Petra Petersen, forskare vid Uppsala universitet.
Oavsett språk har pekplattorna pedagogisk betydelse för alla barn, eftersom kommunikationen bygger på bilder och inte på att man kan läsa eller skriva. Det kan minska barns beroende av vuxna och samtidigt skapa möjligheter för barn att använda sina egna kreativa och nyskapande förmågor. Men det ska vara just ett aktivt arbete med pekplattan, där den är ett verktyg i det pedagogiska arbetet, och inte barn som hamnar själva framför skärmen.
– Det handlar inte om att barn ska sitta ensamma med pekplattan för att spara in på personal, utan om att de ska få arbeta självständigt och fokusera på vad de vill göra, istället för att behöva en vuxen som förklarar hur det ska göra. Apparna måste förstås väljas med omsorg och understödja lärandet, säger Petra Petersen.