23948sdkhjf

Rörligare vårdcentral med "padda"

Från papperskopior till en rörligare personal med journalen på läsplattan, gav pris för införandet av innovationer i vården. Här berättar Anna Aleflod, chef för Väddö Vårdcentral om hur vägen till mobil digitalisering gick till.
Projektet har fått stor uppmärksamhet. I november vann de MedTech Innovation Award och många från vårdverksamheter i Sverige har hört av sig för att höra mer. De hade ett vanligt problem och löste det på ett annorlunda vis.

För Väddö i Norrtälje, i Stockholms skärgård, som på många platser i landet, är medelåldern bland invånarna hög. Avstånden är långa och många kan inte ta sig in till vårdcentralen, vilket gör hembesök vanliga.

– Problemet uppstår när man kommer ut utan underlag, när vi inte ser patientens historia, har tillgång röntgenbilder eller provsvar. Man måste förbereda sig på de frågor man tror kommer upp. Sedan ska man göra anteckningar på plats och åka tillbaka till vårdcentralen för att föra in anteckningarna i journalsystemet. Det blir väldigt patientosäkert, säger Anna Aleflod.

Hur hittade du fram till lösningen?

– Jag hade kontakt med flera som hade rätta kontakterna, de här mellanlänkarna som behövs för att överbrygga mellan oss i verksamheten och de företag som har den tekniska lösningen. För mig var det Magnus Peterson , samordnare för Akademiska vårdcentraler, och Carolina Wallenius , som drog in Apple. Sedan var förändringsprocessen igång. Det tog ett år till att det fanns en produkt vi kunde använda.

Vilka problem stötte ni på, på vägen?

– Vi har olika världar, de företag som jobbat på den tekniska lösningen och vi i vården och förstår inte alltid varandra. Förr har vi vi nog tänkt att IT-människorna kan göra sitt, men när de väl kommit med lösning har vi inte behövt den, eller så har de inte löst det som vi vill ha löst. Den här gången har vi stångat oss in i deras värld och vi alla har tänkt att det är ett gemensamt projekt från början.

Hur har ni på vårdcentralen hunnit med vardagen?

– Jag jobbar som distriktssköterska, ungefär halvtid och chef heltid för Väddö vårdcentral, men jag har jobbat med det här på kvällar och helger. Jag har lång restid och sköter mycket av samtalen i bilen. Vi är många från personalen som har jobbat så. Det är andra saker som prioriteras bort, en själv till exempel!

Kan andra områden och avdelningar i vården inspireras av er?

– Jaa, det här fungerar inte bara i primärvården, tvärtom. Flera landsting har hört av sig och nu har vi en produkt som går att använda inom många områden.

Hur kommer ni att gå vidare?

– Nästa steg är att genomföra en forskningsstudie, sedan ska Djurö prova systemet. Nästa tekniska steg är att vi ska kunna ha virtuell kontakt med patienterna, att de ska kunna visa sår till exempel. Sedan finns enkla lösningar för att mäta blodtyck, ekg, andningsfrekvens med mera, det finns så mycket som vi inte alls använder i Sverige, men som görs i andra länder. Det här är bara början, avslutar Anna Aleflod.

_________________________________________________

Ett äkta samverkansprojekt, alla inblandade:

Väddö vårdcentral, TioHundra

AVC Norrtälje

Innovationsslussen, SLSO

Stockholms läns landsting

Nowa Health

Chorus

Apple

Innovationslabbet SLL/KI

ASIH

Södersjukhuset

Södertälje sjukhus

Innovationsfonden och den Nationella tjänsteplattformen

Centrum för hälsoinformatik (HIC) vid LIME-divisionen, KI.

_________________________________________________

Därför vann Väddö Vårdcentral MedTech Innovation Award

Väddö Vårdcentral vann MedTech Innovation Award därför att de hittat ett sätt att införa en innovation i sitt arbete. De införde en teknisk lösning för att kunna läsa journalen på läsplatta. Lösningen är en app som kan läsa av informationen, via NPÖ, från journalsystemen, i detta fall TakeCare.

_________________________________________________

Här är juryns motivering:

Utifrån personalens önskemål om att förbättra patientsäkerheten genom att ha all medicinsk information lättillgänglig nära patienten, påbörjades resan att hitta en lösning på problemet.

Genom stöd från beslutsfattare och samarbete med företag fann man en innovativ teknisk lösning för att använda journalen vid patientbesök i hemmet. Lösningen har sedan förankrats i organisationen. Född var den rörliga vårdcentralen, med en synbarligen enkel lösning för kommunikation, som borgar för säker vård och trygghet – för alla.

_________________________________________________

Juryn för Innovation består av: Anna Lefevre Skjöldebrand , vd Swedish MedTech, Johanna Adami, Hälsa Vinnova, Filippa Nyberg , vd Läkaresällskapet och Lars Carlsson , medicinteknisk chef NKS

_________________________________________________

Bilden uppe till höger: Gabor Revay, Innovationsslussen, Nina Sellberg, professor Karolinska Institutet, distriktssköterska Marie Sjöblom, Anna Aleflod, chef Väddö Vårdcentral, Carolina Wallenius, Nowa Health och Casper Winsnes från Chorus.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093