23948sdkhjf

Att vara eller inte vara - på operation

Text: Anna Lefevre Skjöldebrand

När man står som arrangör för en ny utbildning eller konferens hör det inte till ovanligheten att man går dit med spänd förväntan. Ett program som under några månader noga arbetats fram och som endast funnits i teoretisk form ska nu anta en praktisk sådan. Talarna är på plats, lokaler bokade och deltagarna ditresta. Så här var situationen den 5-6 november i år.

Jag har under våren och hösten på nära håll följt mina kollegor i deras planering inför en ny utbildning. Det är alltid lika spännande att få följa ett projekt hela vägen från embryo till färdig flygande fågel. Den här gången har det varit en alldeles unik satsning som vi gör tillsammans med riksföreningen för operationssjukvård (RFOP). Representanter för våra föreningar har under året träffats och arbetat fram underlag till en certifieringsutbildning för medicintekniska produktspecialister som i sin roll medverkar på operation. Syftet med kursen är att kvalitetssäkra att de produktspecialister som beträder ett operationsområde har rätt kunskap om de regler och praxis som råder. Vi ser att det ger en ökad trygghet i mötet mellan vård- och medtechprofession.

Anledningen till att vi har valt att satsa på denna form av certifieringskurs är mycket enkel. Vi vill säkra den så viktiga samverkan och dialogen mellan operationspersonal och produktspecialister. För den som arbetar inom området är väl medveten om att få platser på ett sjukhus är så tekniktäta som just operationssalar. Behovet att hålla sig uppdaterad om hur man handhar den utrustning som används är a och o. Introduktionen av nya produkter och teknologier vilar inte och det gör inte heller personalomsättningen. Erfarenhetsutbytet mellan operationspersonal och leverantör utgör grunden för en god vård och leder till en ökad patientsäkerhet.

Kursen, som har både teoretiska och praktiska moment, tittar på områden som säkerhet, infektionskontroll, kvalitet och patientintegritet, men även kunskap om medicinteknikbranschen och centrala frågor som upphandling och samverkan.

Det är väldigt roligt att nu få konstatera att den första kullen är examinerad. Responsen från deltagarna och de olika föreläsarna har varit otroligt positiv! Startskottet har gått och nu öppnar vi snart anmälningslänken för nästa omgång som är den 21-22 april 2016!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.266