Stockholmare får journal på nätet
Efter jul och nyårshelgerna börjar arbetet med att införa journal på nätet för alla invånare i Stockholms län. Den servicen ska alla vårdgivare ge. Både offentliga och de privata som har avtal med Stockholms läns landsting, kan ansluta sig till en gemensam tjänst för att visa journaler på nätet. För innovationslandstingsrådet Daniel Forslund, Liberalerna, som tidigt bestämde sig för att jobba för ökad patientmakt med sitt uppdrag i politiken (och i MedTech Patientmakt Award-juryn) anser att tillgången till sin egen information är "en grundläggande rättighet", som han säger:
– Mer öppenhet och transparens är ett viktigt verktyg för att stärka patientens insyn och delaktighet, men också ett sätt att öka förtroendet mellan patienten och vårdpersonalen när journalen nu blir ett gemensamt verktyg. Det är inte rimligt att en modern sjukvård som hittills tvingar patienterna att beställa ut papperskopior som kan ta flera veckor att få hemskickade. Vården måste satsa mer på digital tillgänglighet!
Daniel Forslund drar paralleller till utländska system.
– Erfarenheter från införande av nätjournaler från exempelvis amerikanska vårdgivare visar dessutom att öppenheten ger bättre kvalitet av vårddokumentationen, när även patienterna kan vara med och kvalitetssäkra journalen och påpeka om något saknas eller missuppfattats.
Vad innebär det här för mjukvaru- och journalleverantörerna?
– Nästan alla leverantörer har redan tagit fram tekniska anpassningar av sina journalsystem för kunna visa upp journalen för patienten, så jag uppfattar att hela medtechbranchen är väl förberedd för denna tjänst. Många landsting har redan infört nätjournaler, och under 2016 hoppas jag tjänsten blir tillgänglig för alla patienter i landet eftersom vi från landstingen nu samlar oss bakom en gemensam tjänst, Journalen som förvaltas av Inera. Nu kan vi kraftsamla för att öka funktionaliteten i Journalen, som blir ett viktigt lärande för att skapa framtidens journalsystem och beslutsstöd där samskapande av information mellan vårdpersonal och patienter är en naturlig grundkomponent.
Många använder redan i dag de e-tjänster som går att nå genom 1177 Vårdguiden, exempelvis lista sig hos husläkare, boka eller omboka tider, förnya recept och sköta sina barns vårdärenden. Via säker inloggning på 1177 Vårdguiden kommer under 2016 samtliga stockholmare även att få tillgång till journal på nätet.
Än så länge har det bara varit Capio S:t Görans sjukhus som erbjuder journalen till sina kunder. Tjänsten som används på sjukhuset kommer att integreras med Journalen, den tjänst som redan införts i Landstinget Uppsala län, Region Skåne, Landstinget Västmanland, Region Jönköpings län, Landstinget i Kalmar län, Region Östergötland och Region Halland, och planeras att införas i tio andra landsting och regioner.