23948sdkhjf

Så ska Asco hantera big data

Sedan tio månader jobbar cancerorganisationen Asco tillsammans med SAP för att utveckla metoder att hantera data. Data som ska lösa cancerns gåta.
Allt fler är överens. Cancerns gåta är att finna i de små detaljerna. Våra gener, molekyler och immunförsvar. Men ska varje individ, varje cancercell och varje proteinuttryck kartläggas, blir det väldigt mycket data. Big data.

Nu ska den här datan hanteras och aggregeras till kunskap som ska ge underlag för behandlande läkare att vid rätt tillfälle ge varje individ rätt behandling. Det är många företag som erbjuder lösningar för att samla och sortera stora mängder data. Cancernätverket Asco valde SAP.

– Vi valde SAP på grund av sin storlek, vi har stort förtroende för dem och samarbetet som började i januari har redan gett fantastiska resultat, säger Peter Yu , global chef för Asco.

Asco är en organisation som jobbar för forskning inom cancer, namnet är en förkortning på American Society of Oncology. Organisationen har ett möte varje vår som räknas som det viktigaste för många medicinteknik-och läkemedelsproducerande forskande bolag, när det kommer till att lansera nya forskningsresultat. Verktyget som Asco nu har börjat använda är en plattform som heter Sap Hana. Det är både en databas som hanterar stora mängder av data från olika källor och en plattform som kan integreras med olika system. Algoritmen är byggd för att kunna söka och sortera data från både filer med siffror från till exempel forskning och löpande texter, som journaler och socialt media.

Samarbetet mellan Asco och IT-företaget SAP, världens största inom affärssystem, presenterades i mitten av oktober på SAPs huvudkontor i Palo Alto. Inbjudna var forskare från Stanford, bland annat Carlos Bustamente och Euan A Ashley , men också svenska Magnus Peterson , smärtläkare och forskare vid Uppsala Universitet. Han ser behovet av att kunna hantera datamängder.

– I Sverige har vi några av världens bästa register, med en effektiv sökmotor kan vi använda dem. Även löpande text, till exempel journaldata, blir sökbar med denna metod, säger Magnus Peterson och fortsätter:

– Att hantera datan blir ett
tilltalande verktyg för så kallad "precision medicine", det vill säga när man skräddarsyr behandlingen utifrån genetiska förutsättningar. Det är dock lätt att tro att bara vi kartlägger våra gener, så kommer vi att ha lösningen på alla frågor. Till exempel att ge svaret på varför man drabbas av cancer. Men det är aldrig så enkelt, det är inte arv eller miljö, det är alltid både och.

Byline: Hanna Brodda rapporterar från Palo Alto i Kalifornien.

Bilden: Peter Yu, global chef för Asco, berättar på SAPs huvudkontor i Palo Alto i Silicon Valley, om samarbetet med SAP.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078