23948sdkhjf

Hallå där Lena Jansson...

...distriktschef på Sodexo AB i Stockholm. Du sitter med i den grupp som sköter planeringen av seminarieprogrammet till Hjälpmedel för Livskvalitet - ett nytt stort möte som går av stapeln på Kistamässan i Stockholm 16-17 september 2015.
Hur tänker ni vid planeringen av programmet?

– Det finns tre röda trådar som vi bygger programmet kring. Dels behöver vi prata om förskrivningsansvaret och stärka upp de som arbetar med förskrivning. Den nya patientlagen som ska öka patientens självbestämmande ställer ytterligare krav på att förskrivarna har stor kunskap om produkterna de ska förskriva - hur ska förskrivarna annars veta att de verkligen rekommenderar mest lämpad produkt för varje individ i varje läge? Vi vill även att seminarieprogrammet ska lyfta hjälpmedlens plats som en tydlig del i rehabiliteringen och habilitering. Att leverantörerna visar hur de tar in research i produktutvecklingen. Slutligen är vår förhoppning att seminarieprogrammet ska fungera stärkande, kompetensutvecklande och vara en bra mötesplats.

Varför är det viktigt med ett möte i Stockholm?

– Det har hittills saknats en mässa i Stockholm med fokus på innovation och kunskap om hjälpmedel. Det är detta vi ska göra nu. Det finns många välfungerande mässor på andra ställen i landet men i just Stockholmsregionen har vi saknat något med detta fokus.

Fi nns det områden som du tycker diskuteras för lite när det gäller hjälpmedel?

– I egenskap av ansvarig för hjälpmedelsverksamheten och som tidigare förskrivare upplever jag att det behövs en kompetenshöjning kring vilka hjälpmedel som gör nytta. Jag är ute efter att vi ska prata om hjälpmedel som en del i rehabilitering och habilitering, inte som isolerade företeelser. Jag önskar att vi alla ska lyfta blicken och inte se hjälpmedel som en enskild produkt utan som ett medel att nå framgång i rehabilitering och habilitering. För nå detta vill jag se mer gemensam forskning från högskolor, verksamheter och från leverantörernas sida. Visa oss vetenskap på att en produkt uppfyller det medicinska behovet och gör nytta för patienten, inte bara att produkten är hållbar.

Är det ont om fortbildningstillfällen för förskrivare?

– Det finns en mängd olika fortbildningmöjligheter, men inte specifikt kring hjälpmedel. När arbetsterapeuter, sjuksköterskor och fysioterapeuter går sina grundutbildningar pratar man väldigt lite om hjälpmedel. Eftersom reglerna för förskrivning ser så olika ut i landet lämnar man ofta detta kunskapsfält. Det är något man får lära sig när man väl är på plats ute i arbete. Men redan dag ett på nya jobbet kan det bli aktuellt att förskriva ett hjälpmedel och hur ska förskrivaren då kunna vara den expert som förväntas?

Vad är din förhoppning att besökarna ska få med sig hem efter ett besök på Hjälpmedel för Livskvalitet?

– Jag vill att de ska förstå sin roll och sitt ansvar ytterligare lite mer. Min förhoppning är att vi ska kunna fylla ett tomrum och få förskrivarna att känna sig aningen tryggare. Besökarna ska känna att det var värt att avsätta två dagar av sin arbetstid och att de vill komma tillbaka nästa gång detta möte hålls!

Läs mer om Hjälpmedel för livskvalitet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078