23948sdkhjf

Icke-politik påverkar utbildningsviljan

Så har den nya regeringen blivit mer varm i kläderna och vi kan lite tydligare se vad man har för planer för vård och omsorg. Åtminstone delvis. Personligen tycker jag nog att det råder en del förvirring fortfarande vad gäller några tunga frågor, bl.a. vinster i välfärden och valfrihet i densamma. Regeringspartierna har inte pratat sig samman och därför dröjer de klara beskeden. Blir det totalt vinstförbud? Ok med lite vinst? Vad är i så fall ”lite” vinst? Och hur blir det med valfriheten? Skall de enheter som redan startat i ett valfrihetssystem få finnas kvar men inga nya startas?

Frågorna är många och under tiden präglas inte vård-Sverige av iver att fatta beslut om nya satsningar och innovativa lösningar. Det är allvarligt. Ju längre tid det går desto troligare är det att nödvändiga satsningar på befintlig verksamhet uteblir och framförallt, att nya verksamheter läggs på is.

Det finns också andra aspekter som det inte pratas så mycket om men som jag är övertygad om kommer att märkas framöver; färre utbildar sig till vårdyrken.

För ett år sedan gjorde fackförbundet Vision en undersökning bland studenter och unga yrkesverksamma, Unga om drömjobbet - Studenter och unga yrkesverksamma om attraktiva jobb.

Den visade på för och nackdelar med en offentlig respektive privat arbetsgivare. Hos de offentliga trodde man sig få lite bättre arbetskamrater. Hos de privata bättre personlig utveckling, lön och mer intressanta arbetsuppgifter. ”Sammantaget kan man dock se att privat sektor i högre utsträckning associeras med de faktorer som studenterna har rankat som viktiga när de väljer arbetsgivare” konstaterar rapporten.

De faktorer som en student till övervägande del anser viktiga vid val av arbetsgivare finns alltså hos de privata välfärdsföretagen. Samma företag som i nuläget går en mycket osäker framtid till mötes. Vad tror du det innebär för lusten att söka sig till en utbildning där en stor del av arbetsmarknaden riskerar att försvinna?

Tänk dig följande:

Du är i ålder för att välja en utbildning. Inom vården säger alla att det kommer att behövas mängder med nya anställda. 225 000 nya inom vård och omsorg till år 2023 är en siffra som SKL räknat fram. Det verkar väl bra? Men många unga idag vill ha valmöjligheter med en utbildning. Man accepterar inte på samma sätt som förr att utbilda sig till ett yrke och sedan arbeta med det resten av livet, kanske till och med hos samma arbetsgivare. En privat marknad som kan ge alternativ till de stora regionerna och kommunerna som arbetsgivare låter väl bra? Någon som är med och slåss om dig som arbetskraft. Som ser till att arbetsvillkor och förmåner hålls marknadsmässiga. Därför att det finns just en marknad.

Så lägger vi på ett filter av generaliserande och okunnig välfärdsdebatt och en politik som inte vet var den skall ta vägen. Och plötsligt har vi slagit stopp på en stor del av din framtida arbetsmarknad.

Risken för en mer begränsad arbetsmarknad gör dig troligen mindre sugen att skicka in din ansökan till en vårdrelaterad utbildning.

Det är i så fall synd idag och allvarligt om några år.

Välfärden behöver tydliga besked. Nu!

Tillbaka till bloggen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064